onsdag 12 augusti 2009

Tack för passiviteten!

Nu inser alltfler det som många försökte säga: "Stimulanser" måste betalas tillbaks.

Kommer ni ihåg? Det var bara några månader sedan. Mona Sahlin m fl stod och tjafsade om att vi skulle ta pengar från fungerande ställen i ekonomin och lägga på dysfunktionella industrier. Nä, det sa de inte. Men de sa att vi skulle ta skattepengar (kommer alltid från fungerande ställen i ekonomin) och använda för att "rädda" jobben (vilket man bara behöver göra på dysfunktionella företag, på sunda företag som gör sådant som kunderna faktiskt efterfrågar behöver man inte rädda några jobb, där anställer man istället).

Det som kallas för "passivitet" handlar om att låta folk söka sig nya vägar att skapa sådant som folk vill ha och betalar för. All aktivitet med våra skattepengar ska handla om att inte göra det så smärtsamt för folk att ställa om sin produktion till det som folk vill ha.

Skattepengar ska inte användas för att göda tillverkning av sådant som folk inte vill ha. Antingen håller du en olönsam verksamhet under armarna, men då slås människorna ut. Eller så fokuserar du på människorna, och då slås - helt naturligt - olönsamma och dysfunktionella verksamheter ut.

Antingen ger du folks skattepengar till industrikapitalister, eller så ser du till att folket själva får bästa utdelning av deras egna skattepengar. Det är för mig obegripligt att (S) för bara några månader sedan stod och förordade det förstnämnda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar