lördag 4 april 2009

Våra 1100 miljarder... via IMF

Inte bara att det är våra pengar, och att det är 1100 miljarder, tydligen ska en hel del av pengarna gå till ökat handlingsutrymme för IMF. Internationella valutafonden alltså.

Alltså snurrpellarna som klampar in och saboterar fattiga länder ekonomier. Gärna genom att garantera lånen för spekulanter som gör dåliga investeringar. Istället för att spekulanterna själva drabbas, blir lånen täckta av IMF, vilket gör så att spekulanterna satsar på ännu mer massiva felinvesteringar.

En investering innebär att resurser: människor, förhoppningar, mark, anläggningar; ägnas åt investeringen. En felinvestering innebär att mycket av det blir värdelöst.

Men så länge som felinvesteringarna bara är få och små, så blir effekterna för människor inte så allvarliga. Folk kan dra vidare till nya jobb. Mer lyckosamma företag kan köpa upp resurserna från konkursboen och använda dem till något mer produktivt.

Men massiva felinvesteringar innebär katastrofer. Och här har IMF mycket blod på sina fingrar. Mexico 1995, Argentina 2002, Asienkrisen...

Läs mer: Om det gick åt skogen med 100 miljarder dollar, varför inte tiodubbla summan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar