tisdag 14 april 2009

Lyssna på en tysk Socialdemokrat!

Nu höjs fler kritiska röster emot dessa gigantiska "stimulanspaket".

Johan Norbergs blogg ser jag att den tyska socialdemokratiska finansministern Peer Steinbrück också varnar för hur detta inpumpande av lånade pengar skapar en ny kris:


I am concerned that the counter measures we are seeing around the world, financed by enormous amounts of debts, could be paving the road to the next crisis... So much money is being pumped into the market that capital markets could easily become overwhelmed, resulting in a global period of inflation in the recovery.


Artikeln är från Financial Times och är väl värd att läsa.

Återigen: grundproblemet är för mycket pengar och för hög kapacitet på sådant som folk inte vill ha. Produktion av sådant som folk inte vill ha ger ett negativt bytesvärde, dvs vi blir totalt sett fattiga av att det finns och görs. (Och det drabbar de fattiga värst).

De föreslagna stimulanspaketen handlar om att kasta ännu mer pengar på just de sakerna, vilket gör oss ännu fattigare. Särskilt som pengarna tas ifrån de ställen där vi gör sådant som ger ett positivt bytesvärde (som folk blir rika av att köpa).

2 kommentarer:

  1. Motorsågsdomen mot Pirate Bay. Alliansens svenska marionettregim avslöjar sig. Land skall med EU-direktiv och terror styras. SVERIGE UT UR EU!

    SvaraRadera
  2. Agree.

    En gång i tiden var EU ett frihandelsområde, och jag en tossing som ville ha mer överstatlighet. Nu är EU ett kontrollmonster, och jag har insett att man behöver inte ha några frihandelsområden om man inte vill.

    Man kan köra frihandel på egen hand som ett fritt land, och tjäna bra på det. Frihandel måste inte vara ömsesidigt!

    SvaraRadera