måndag 10 augusti 2009

Släpp sargen, Lettland!

Och kom in i matchen. Gentemot omvärlden måste Lettland justera ner sina priser med uppemot 40%. SÅ stor är skillnaden mellan vad deras varor är värda och vad som står på prislapparna.

Gentemot omvärlden, alltså, inte gentemot letterna själva.

Så blir det när man försöker försvara en konstgjort hög växelkurs. Priskontroll fungerar inte, inte ens priskontroll på pengar.

Låsningen mot euron har gjort lettiska varor konstgjort dyra för alla, omvärld liksom för letter. Inte undra på att folk tjänar mer på att spara sina pengar än på att köpa.

Om lettland släpper pengarna fria, så kommer folk att börja tjäna på att köpa saker igen. Då blir allt det som gör livet värdefullt: varor och tjänster, att bli mer värdefullt än pengarna, som man ju inte kan äta, värma sig med, eller medicinera sig med.

2 kommentarer:

 1. Fast då kanske du inte vet om att de har en gigantisk lånebubbla i Lettland? Väldigt många har lånat sig till konsumtion, myckte konsumtion och ofta överbelånat sig, i Euro.

  Det kommer INTE vara trevligt för medborgarna, eller staten att devalvera (eller släppa valutan flytande då...)

  SvaraRadera
 2. Jodå, jag är väl medveten om lånebubblan. Och det är ju den som urholkat det reella värdet av lettiska pengar. Det är lånebubblan, och inte någon toksviktande produktionl, som ligger bakom de 40 procenten.

  Nej, det är inte kul att börja betala tillbaks sina skulder. Men det är roligare att betala tillbaks dem genom att sälja frukterna av sitt arbete, än att inte kunna få något sålt allseftersom ens valuta är hopplöst övervärderad.

  Marknadsanpassning av valutan är när allt kommer omkring det minst onda, och placerar folk i en utmärkt startposition när det gäller att få snurr på sakerna igen.

  SvaraRadera