måndag 31 augusti 2009

Men någon måste gå upp på morgonen

I Arbetaren skriver Christian Tengblad från Planka.nu: Resan är inte en vara.

Men ändå, Christian, ska någon gå upp på morgonen och ta sig till jobbet och köra det där tunnelbanetåget. Med elström som någon har gått upp på morgonen för att producera. På räls som någon lagt ut. I tunnlar som någon borrat.

Om du inte tvingar människor, Christian, så får du dem inte att ge dig alla dessa tidiga morgnar och arbetsdagar (en rätt stor del av deras liv, faktiskt). De förväntar sig någonting i utbyte. När man byter frukten av arbetet med varandra, så kallas det varor. I den följd av frivilliga byten som kallas handel.

Om resan inte är en vara, så är den ett ok du tvingar andra människor att bära för din skull.

2 kommentarer:

  1. planka.nu ar en riktigt parasit... kunde jag juridiken skulle jag starta en skattefuska.nu dar man far tillbaka straffranta om pakommen med oriktiga avdrag deklarationen. for det ar val ett helt ok satt att protestera pa, eller hur?

    SvaraRadera
  2. @mats: precis, exakt samma sak. Analysmissen som planka.nu, och för den delen väldigt många på Arbetaren, gör är att de börjar tänka politiskt först från och med den stund då resurserna har blivit skapade. Först DÅ tänker de: OK, hur ska vi fördela det här?

    Jag vill veta hur de tänker kring mekanismerna som föregår roffandet och fördelandet, hur det går till när resurserna skapas.

    När barn är små tror de att maten kommer från kylskåpet...

    SvaraRadera