måndag 3 augusti 2009

Problemformuleringen om arbetslösheten

Alliansfritt Sverige, en blogg som jobbar för maktskifte nästa val, har granskat lite högerbloggar och kommit fram till att högerdelen av bloggosfären enligt dem är pinsamt tysta om arbetslösheten.

Tesen är att regeringen för en misslyckad arbetsmarknadspolitik, och att högerbloggarna är skamset medvetna om det, och därför inte bloggar så värst mycket om arbetslösheten.

Som tur är är Alliansfritt Sverige en blogg, så till skillnad från gammelmedia så länkar de till sitt rådata och till den fullständiga rapporten.

Och väl där, i rådatat ser man att alla dessa inlägg om stelbentheten på arbetsmarknaden, om behovet av minskade skatter, om större lönespridning, om entreprenörskap; de saknas i genomgången.

Det är som att Alliansfritt Sverige inte räknar alla blogginlägg som avhandlar lösningar på arbetslöshetens problem. Om de högerbloggare som ingår i undersökningen istället hade nöjt sig med att gnälla och använda ordet "arbetslöshet", så hade rankningen alltså blivit mycket mycket högre.

Men hur konstruktivt är en sådan approach?

Vi genomlever just nu en massiv nedgång i efterfrågan av befintlig produktion. Som rent upplysningsvis drabbar länder långt utanför regeringen Reinfeldts jurisdiktion, så att skylla situationen på regeringen är lite väl magstarkt.

Det som avgör politikens framgång är istället först och främst hur snabbt landet kan återhämta sig, dvs hur snabbt vi kan ställa om vår produktion till sådant som folk har börjat efterfråga. För efterfrågan på sådant som gör livet enklare och roligare är fortsatt lika stark. Och i andra hand att smärtan i omställningen inte blir för stor.

Det som regeringen däremot undviker att göra, vilket är grunden för kritiken mot den, är att leka investerare genom att ta kapital ifrån de delar av ekonomin som fungerar, och placera i projekt som ingen hade efterfrågat om de hade fått bära hela kostnaden själva.

En regering som låter bli att leka industrikapitalister med andras pengar, låter istället folk behålla sina egna pengar. Vilket underlättar omställningen till en produktion som efterfrågas.

De offentliga medlen ska användas för att inte personer ska slås ut. Verksamheter ska däremot slås ut så att personal och resurser friställs till andra uppgifter. Antingen räddar man verksamheten, och då får folk betala; eller så räddar man folk, men låter verksamheten gå under.

När högerbloggare diskuterar arbetsmarknad så är det just sådana här strukturella problem som avhandlas. Lösningen på problemet hur produktionsomställningar ska kunna gå så smidigt till som möjligt. Att inte sådana inlägg räknas i en översikt av arbetslösheten, säger en hel del på hur översiktsmakaren betraktar arbetslöshetens problem och orsaker.

2 kommentarer:

 1. Hej! Vår undersökning rör inlägg där arbetslösheten diskuteras. Om man skriver "vi behöver verkligen entreprenörskap för att minska arbetslösheten" så räknas det, men om man bara skriver "vi behöver entreprenörskap" så räknas det inte. Detta för att uppmärksamma om alliansen vill kännas vid arbetslösheten. Annars skulle vi bara räkna alla saker som handlade om ekonomi, finans osv. Och hur mycket alliansen vill lägga på tror jag aldrig de kommer sluta diskutera ekonomi i sig.

  Hoppas det redde ut begreppen.

  Med vänliga hälsningar
  Anders

  SvaraRadera
 2. Bra att det klargörs! Och som sagt, bra att det länkas till råmaterialet.

  Jag har ibland funderat om man skulle krydda språket på bloggen med många fler inpass av typen "för att minska arbetslösheten", "så att fattigdomen motverkas".

  Skälet till att inte göra det är för att det skulle kännas som att hela tiden skriva folk på näsan.

  Att entreprenörer genererar arbetstillfällen goes without saying.

  SvaraRadera