tisdag 25 augusti 2009

PJ Anders Linder om USA:s ekonomi

På SvD bloggar PJ Anders Linder om att USA:s statsskuld förväntas gå från skitstor till perverst hög.

På slutet säger han:


Det sägs att recessionen går mot sitt slut eller rentav redan är över. Det är skönt att höra. Men det blir inte lika skönt om den snabba krisdämpningen visar sig komma till priset av instabilitet, penningvärdesförsämring och skattehöjningar under åratal framöver....


Jag tror att man kan konstatera följande:

Det blir en otäckt hög inflation, eftersom "krisdämpningen" med sina "stimulanser" förvärrat situationen. Att försöka uppehålla en dålig ekonomisk struktur med konstgjorda medel är att övervärdera det man har. Pengamängden motsvaras inte av ett reellt värde, utan av en ökande andel luft. Och det är själva grundbetydelsen i ordet "inflation" (uppblåsning).

Symptom i form av hastigt ökande priser över hela linjen kommer senare, som en följd av det uppblåsta värdet. Marknaden, dvs vanligt folk, kommer att inse att det bakom varje dollar finns betydligt mindre reellt värde än vad som tidigare antagits, vilket helt enkelt kommer att medföra att det kommer att krävas fler dollar för att köpa någonting.

Skattehöjningar kommer inte att lösa några problem, tvärtom, men kan komma att användas av politikerna för att tillfälligt lösa statens kommande likvidproblem. Men om det inte motsvaras av en rekordstor produktivitetsökning så kommer inte skattehöjningen att lösa något.

En kraftig nedskrivning av dollarn är tvärtom lösningen på USA:s problem. Det är en smärtsam väg, men det finns ingen annan utväg än att pengarna börjar värderas utifrån vilket reellt värde de motsvarar i ekonomin.

Det blir jobbigt, men betyder samtidigt möjligheten att USA:s egen produktion inte övervärderas på marknaden, vilket innebär att de kan få fart på försäljningen igen.

Men den reella skulden de skaffar sig just nu, med sina rekordstimulanspaket, kommer att ta lång tid att betala tillbaks.

Läs även Mises.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar