måndag 24 augusti 2009

Yttrandefrihet måste gå att kombinera med dåligt omdöme

Inger Fredriksson skriver på sin blogg: "Yttrandefriheten är en frihet som måste förenas med omdöme."

Jag säger: Yttrandefrihet är en frihet som måste gälla även folk med dåligt omdöme.

Annars är det ingen idé att ha den.

Det handlar inte om att värna rätten att säga snälla saker som alla håller med om. Det handlar om att värna rätten att säga obehagliga och fruktansvärda saker som nästan ingen håller med om.

5 kommentarer:

 1. Hjälp till att kampanja mot de som vill se en förminskad yttrandefrihet, kringgärdad av en massa anständighetsvillkor.

  SvaraRadera
 2. En helt riktig deldefinition av yttrandefrihet. Glädjande nog så antog vår partistämma mitt yrkande om att även nya medier ska omfattas av yttrandefriheten.

  Såväl Markus som jag har nog jobbat för bl.a. den frågan under lång tid. Se gärna våra resp. bloggar. :-)

  SvaraRadera
 3. Men det är något generellt fel i grundanslaget om man börjar fundera kring vilka medier som har yttrandefrihet.

  Det är människor det handlar om, och människor HAR yttrandefrihet. Vilka medier sedan människorna väljer att yttra sig genom är ointressant

  Lagstiftningen måste ta sin utgångspunkt i att lagföra brott, som t ex att stipulera straffen för de som försöker inskränka människors yttrandefrihet.

  Yttrandefriheten är inget vi får genom att en lag tillåter att vi yttrar oss. Yttrandefriheten har vi från början, och det enda som hindrar oss är otillåtna inskränkningar.

  Och då blir Inger Fredrikssons uttalande problematiskt.

  SvaraRadera
 4. Ola:
  I sak så håller jag helt med dig. Problemet med vår nuvarande yttrandefrihet är dock att den är specificerad, vilket innebär att vissa medier/former därmed är exkluderade. Detta gäller t.ex. internet.

  Yttrandefriheten SKA vara absolut, men med de begränsningar som finns via andra lagrum såsom t.ex. hets mot folkgrupp. De begränsningarna ska INTE införas i grundlagen, om jag får råda.

  Jag försvarar ingalunda Inger Fredrikssons uttalande, utan jag ser också det problematiska i det.

  SvaraRadera