måndag 14 september 2009

Kungen av Kalifornien

...har problem med finanserna. Jag har tidigare luftat lite av min oro för en amerikansk krasch. Inte så att de inte förtjänar det, de lider av fruktansvärda strukturella problem i ekonomin, och har dragits med detta i många år (länkar till tråden "När kommer kraschen" från ett diskussionsforum 2007!)

Men den största faran just nu tror jag är att alla dessa "åtgärder" man genomfört inte har varit några riktiga åtgärder: bara några väldigt kostsamma sätt att förlänga plågan på. Grundproblemet är kombinationen hög skuldsättning och för hög konsumtion. "Lösningen" har bestått i en kombination av statsunderstöd och konstgjort låga räntor för att TADAAA! öka skuldsättningen och vidmakthålla konsumtionen! Genialiskt.

När kommer valutakrisen? undrar därför en och annan. Den måste ju rimligen komma. I vanliga fall, om priset på pengar hade fått bero på vad folk faktiskt tycker pengarna är värda (=marknadsräntor), så hade priset på pengar (=räntan) stigit när det är brist på pengar. Det hade styrt kapitalet bort från improduktiv konsumtion och högriskprojekt, till projekt med säker avkastning och ett ökat sparande.

Marknaden hade själv anpassat sitt beteende till riskerna och kostnaderna.

Men nu har vi en situation där man eldar på brasan med billiga pengar, utan att produktiviteten går upp i motsvarande grad. Det innebär realinflation, och förr eller senare kommer måste skulden betalas tillbaks. Om inte värdet på pengarna tillåts variera långsamt beroende på tillgång och efterfrågan, så kommer de slutligen att tvingas variera snabbt. En bubbla spricker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar