Varför är marknadslösningar bra?
Det spelar ju inte så stor roll om ägaren till en verksamhet är offentlig eller privat. Det spelar en viss roll, men är inte avgörande.
Det som gör marknadslösningar bra är istället två saker:
Myller. Om ingen hindrar en från att hitta på lösningar på problem, så blir det fler lösningar påhittade. Om ingen hindrar en från att försöka sälja sin lösning, så blir det fler lösningar som erbjuds. Det kan uppstå ett myller. Myller är bra.
Detta myller kallas av kritikerna för "konkurrensekonomins slöseri". Tanken är att eftersom myllret består av en massa ofokuserade och okoordinerade försök att lösa samma problem, så är det ineffektivt.
Men då glömmer man faktor nummer två:
Konkurrens. Det finns inte resurser för någon att erbjuda folk ett myller utan att tjäna på det. Ingen säljare har obegränsade resurser. Det finns inte heller resurser hos folk att köpa en lösning på sitt problem, om de inte tjänar på det. Både säljare och köpare måste tjäna på bytet!
De flesta av myllrets lösningar är skit. Antingen tjänar ingen på dem, eller bara den ena parten. Men eftersom ingen tvingar folk att köpa den ena eller andra lösningen (som i monopol), väljer folk bara att köpa de lösningar de själva vill ha.
Och då försvinner slöseriet! Ett slöseri måste ju betalas av både säljare och köpare. Vilket gör att slösaktiga metoder ständigt försvinner, och sparsamma metoder ständigt uppfinns.
Lägg märke till att dessa två mekanismer: myller (som skapar) och konkurrens (som väljer ut) bygger på frivillighet. Det är väldigt svårt att moraliskt kritisera något som helt och hållet bygger på att folk av fri vilja byter med varandra, särskilt när bägge tjänar på det.
Och om det moraliska argumentet inte är nog för dig: lägg också märke till att dessa två mekanismer fungerar. Konkurrensen dödar de flesta dåliga ideer redan innan de verkställts. Folk inser redan innan de sätter igång att den här dåliga idén aldrig skulle bära sig, om andra ska välja den av fri vilja.
Fundera på vilka mekanismer som gjort det möjligt för stora bilar att kräva mindre bränsle och släppa ut mycket mindre skit än vad små bilar gjorde tidigare. Fundera på vad som gjort det möjligt för ett fåtal livsmedelsproducenter att tillverka mat åt en hel nation, utan att vare sig producenten eller nationen blir fattig utan istället allt rikare. I vilken miljö uppstår innovationerna?
Och se på fakta: i vilka länder slösade man mest med resurser, i konkurrensekonomierna, eller i monopolekonomierna?
onsdag 2 september 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar