Den årliga jämförelsen mellan EU-ländernas sjukvård har nyligen publicerats. Sverige visar sig ha stora brister vad gäller tillgängligheten, men utmärkt vård för de som får den. Såpass bra att vi toppar listan för vårdresultat.
Bra kvalitet men dåligt utbud är precis vad man kan vänta sig av en finansieringsmodell som bygger på utbudsbugetering: en gång om året gissar politikerna vad som behövs, och under året kan inte resurserna styras om så att de följer patienternas verkliga behov.
Att vi lägger mycket pengar på vården avhjälper inte problemen: tillgänglighet är för ett rikt land inte en fråga om resurser, utan en fråga om smart organisation. Stelbent planekonomi har aldrig varit en smart organisationsform. Rapportörerna ställer frågan "Hur kan det komma sig att Albanien har en sjukvård helt utan väntetider när Sverige inte kan det?", och svaret på frågan är förstås att Albanien inte längre ägnar sig åt planekonomisk samhällsorganisation.
Jämförelsens stora vinnare, med stor marginal, är Nederländerna. Hög tillgänglighet, stor patientnöjdhet, gott utfall och moderata kostnader. Hur?
Helt igenom privata vårdförsäkringar, fast med riktade bidrag för de som av olika skäl hade fått en oskäligt hög premie annars. Privata vårdgivare med patienternas bästa för ögonen. Fritt vårdval, med recensioner av vårdgivarna. Makt åt patienterna:
As the Netherlands are expanding their lead among the best performing countries, the Index indicates that the Dutch might have found a successful approach. It combines competition for funding and provision within a regulated framework. There are information tools to support active choice among consumers. The Netherlands have started working on patient empowerment early, which now clearly pays off in many areas.
Jag är så förpillat trött på alla anklagelser om att vi som förespråkar privat vård bara vill gynna vårdkapitalisterna på skattebetalarnas bekostnad, eller att vi bara vill ha vård åt de rika.
Det är ju för patienternas skull jag vill ha privata försäkringar och privat vård! Särskilt de resurssvaga patienterna!
Eftersom vårdkapitalisterna bara kan tjäna pengar när de levererar god vård till ett anständigt pris, så är det precis det vi får när vi imiterar holländarna. Eftersom försäkringsbolagen bara tjänar pengar när de ger god trygghet till ett vettigt pris, så det precis det vi får när vi imiterar holländarna.
Och sjukförsäkringen i Nederländerna är för det första obligatorisk, för det andra är försäkringsbolagen förbjudna att diskriminera, och för det tredje så gör bidragen att även högriskpatienter är åtråvärda som kunder.
I Sverige är privat vård och försäkring förbehållen de med pengar (som alltså betalar två gånger för samma tjänst: en gång till landstinget och en gång till försäkringsbolaget). Men de som inte har råd är hänvisade till det offentliga monopolet, utan möjlighet att välja bort. Så mycket var den "solidariteten" värd...
Intressant. Vi har mycket att lära av andra...
SvaraRaderaJa. Självtillräcklighet är självbedrägeri.
SvaraRaderaJag jagar väldigt aktivt olika beskrivningar om hur man löser samhällsproblem i andra länder. Det är svårt att få fatt i informationen, även om internet är en revolution.
Ola!
SvaraRaderaBaserat på egen erfarenhet kan jag intyga att det holländska systemet fungerar alldeles utmärkt!