onsdag 30 september 2009

Fastighetsbubblan som kommer

Johan Norberg skriver (i Metro) om den kommande svenska fastighetsbubblan, och jag tror att han har rätt.

Tänk på saken: oavsett vilken politisk färg eller ekonomisk analys du stödjer, så kan man lugnt säga att finanskrisen beror på en alldeles för hög belåning. Man kan säga att låntagarna inte borde lånat så mycket, och särskilt inte till fel saker, och det är alldeles riktigt. Men då måste man samtidigt fråga sig varför långivarna lånade ut så mycket pengar. Och då måste man fråga sig hur de alls kunde låna ut så mycket pengar. Och svaret är ju därför att riksbanker i sin tur lånade ut till dem, till konstgjort låga räntor (=pris på pengar).

Konstgjort låga priser på pengar skapar en hög belåning och gör medvetenheten om riskerna låga. Särskilt om man kan räkna med att Föräldern Staten kommer att täcka upp för alla dumma och riskabla utlåningar.

Det är de konstgjort låga räntorna som driver upp priset på bostäder! För plötsligt har ju gemene man mer pengar att röra sig med och kan följa med högre och högre upp i budgivningen. Trots arbetslöshet. Trots finanskris. Trots att de borde ha mindre pengar att röra sig med. Stiger alltså priserna. Rysligt konstigt.

Det finns ingenting i den produktiva sektorn av ekonomin som talar för att priserna ska öka. Vår totalproduktivitet (alltså förmågan att producera och sälja med lönsamhet för både producent och konsument) har ju inte ökat.

Alltså är de stigande priserna ett mysterium. Som får sin förklaring i konstgjort låga priser på pengar.

Men konstgjort låga priser på pengar är ett dyrt lån från framtiden. Ett lån som måste betalas tillbaks i form av antingen en kraftigt ökad totalproduktivitet; eller en accelererad inflation. Vi ser det i stor skala i USA, och det kan smälla till även här.

2 kommentarer:

  1. Ola!

    Dessutom innebär en hög belåning på bostaäder och högt uppdrivna fastighetspriser att samhället i stort binder upp mycket pengar i fastigheter som skulle kunna ha använts inom andra delar av samhället, t.ex. till finansiering av nya företag och inom näringslivet. Utan det blir det färre nya jobb!

    SvaraRadera
  2. Om vi hade haft en mer tillåtande plan- och bygglag, ett system där hyresgäst och hyresvärd självständigt kommit överens om hyrorna, samt en vettig konkurrens på både byggmaterial och arbetskraft; så hade det höga priset på bostäder åtminstone haft det goda med sig att det medfört ett större bostadsutbud.

    Nu har vi hög betalningsvilja parat med klent utbud; utan att det sker någon direkt utbudsökning. Ett klart bevis på att något är mycket mycket mycket snett...

    SvaraRadera