fredag 4 september 2009

Maoglasögonen

Ha ha ha. Forum för levande historia har gått från välförtjänt nazi-bashing till välförtjänt commie-bashing.

I sak helt riktigt. Folk som växer upp på 2000-talet måste undervisas om 1900-talets två värsta förtryckarideologier. Kommunismen, precis lika mycket som nazismen, handlar om att förverkliga den egna drömmen med andra människor som verktyg. I det förstnämnda fallet ett klasskrig, i det sistnämnda ett raskrig. Men med precis samma logik. Samma förakt mot människornas egna val och egna försök att leva sina liv. Samma förakt. Samma mord.

Å andra sidan är forumet en statlig propagandainstitution. Och statsapparaten ska inte ägna sig åt propaganda. Propagandan ska forma opinionen som ska forma staten. Inte tvärtom. Det är en jätteviktig demokratisk princip. När en monopolmyndighet hänger ut personer i sina reklamfilmer, som t ex Jan Myrdal hängs ut i filmen nedan, så blir det väldigt obehagligt.

Å tredje sidan så är forumets uthängande av Jan Myrdal inte värre eller annorlunda än det sätt som Myrdals favvoregimer Kina och Kampuchea (=Kambodja) hanterade (och hanterar) dissidenter på. Och nog har staten i vårt kära Sverige bränt skattepengar både för att hindra propaganda mot nazism, samt även propagera för kommunism. Och Myrdal har ruggiga åsikter. Så det är kanske inte mer än rätt.

Men å fjärde sidan är inte två fel lika med ett rätt. Men å femte sidan en träffande film:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar