onsdag 23 september 2009

Hoppas Bengt Silfverstrand har rätt

Enligt vad (S)-bloggaren Bengt Silfverstrand erfar planerar regeringen att införa platt skatt.

Själv vågar jag inte tro det. Men jag hoppas att han har rätt.

Platt skatt är alltså att alla betalar en lika stor del av sin inkomst (den del som överstiger avdraget alltså). Som det är idag så betalar du en extra hög straffskatt på alla inkomster över en viss brytpunkt.

Vilket betyder att det inte lönar sig så mycket att bli mer produktiv och tjäna mer. Vilket naturligtvis alla förlorar på, eftersom alla vinner när någon gör ekonomin större och rikare.

Jag tycker att platt skatt är det mest rättvisa skattesystemet. Platt skatt betyder nämligen att alla bidrar med lika mycket av sin tid till det gemensamma. Och tid har vi lika mycket av: 24 timmar om dygnet.

Så om alla betalar 50% i skatt (vilket är vad låg- och medelinkomsttagare betalar idag), så betyder det att halva veckan går åt till att betala för det gemensamma, medan andra halvan går åt till att betala för den egna hyran och maten och så vidare. Oavsett vem du är och vad du tjänar.

(Och vid jämförelse med andra länder kan vi dessutom se att det går utmärkt att ha en hög välfärd vid en skattesats på mellan 30% och 40%. Men det är en annan debatt).

1 kommentar: