tisdag 24 augusti 2010

Gimme Hope, Fatima!

Med sorg i sinnet läser jag om den iranska människorättsaktivisten Shiva Nazar Ahari. Nu sitter hon återigen fängslad för sin aktivism mot förtrycket i Iran, och hon ska ställas inför "rätta" den 4 september för de de sedvanliga brotten (terrorism, uppror emot Gud, etc).

Något som kanske är en nyhet för USA:s kritiker i väst är att inte bara USA använder The War on Terror för att åsidosätta grundläggande mänskliga friheter. Anklagelser om terroristsamröre är alltför ofta ett sätt för de styrande i Iran att finna lagstöd för att ta till dödsstraffet.

Dödsstraff för vad som är självklara friheter för alla människor: tycka, tänka, sörja, och arbeta för en bättre framtid.

Förtryckarregimen i Sydafrika föll efter ett massivt tryck både inifrån och utifrån. Ekonomiskt och inte minst kulturellt. Iran är ett av jordens vackraste länder, persisk poesi fantastisk, maten underbar, och med en stark tradition av handel och entreprenörskap. Där finns precis lika mycket mänsklig kraft och längtan som i vilket land som helst. Som hålls nere av förtryckare.

Snälla, ge mig lite hopp!

2 kommentarer:

  1. Vilken tur att just Iran är invald i FNs kommission som ska se efter kvinnors rättigheter. Det är en skandal att inte media ser igenom FNs låtsasverksamhet att kämpa för mänskliga rättigheter när de i verkligheten stödjer förtycket.

    SvaraRadera
  2. Oh. Världssamfundets röst. För kvinnors rätt. Att liksom männen fängslas för sina åsikter. Emancipation.

    SvaraRadera