måndag 23 augusti 2010

Även elever har rätt till integritet

Är emot de som vill se fler screenande drogtester. Att titta på kemikalier i urinen är att titta på väldigt mycket mer av den testade individens livssituation än just illegalt administrerad narkotika. Till exempel legalt administrerad narkotika (även kallad "mediciner").

En administration som ingen annan än behandlande läkare och patient har att göra med.

Jag har länge värkt på en liten text om hur den senaste tidens batongliberala utspel om diverse tvångsåtgärder riktade mot unga människor i skolan helt förbiser en väldigt viktig liberal princip: även unga människor har rätt till de mänskliga friheterna!

Ja, det är sant att små människor behöver paternalism i högre utsträckning än stora. Ja, det är sant att unga människor som inte förmår klara av sin egen försörjningsbörda därför inte heller förmår klara av konsekvenserna av sina val. Och därför inte kan tillåtas att träffa lika omfattande val som en vuxen.

"Kom tillbaks med din rättighetskatalog när du fyllt upp kylskåpet!" som jag i vissa muntliga frihetsdiskussioner gentemot unga människor på hemmaplan har hävdat.

Men det betyder inte att barn ska vara helt rättslösa objekt för vuxnas godtycke. Och framförallt inte objekt för vuxna människors drömmar att forma samhället på ett visst sätt. Där är det lika fel med drömmar om skolans roll att först och främst fostra goda revolutionärer, som drömmar om skolans roll att först och främst fostra små vattenkammade och prydliga konformister.

Skolans roll är att ge individer verktyg med vars hjälp de kan forma sin egen framtid och göra andra människor glada på vägen.

Det är alltså inifrånperspektivet som saknas! Klassiska bildningsideal är bra. Ordning, reda och arbetsro är bra (särskilt för de elever som inuti sig själva eller i hemmet har svårt att själva upprätthålla ordningen och arbetsron). Kunskapsskola är bra. Läxor är bra. Drogfrihet är bra. Försiktighet med skolmateriel och medelever är bra.

Men Ask, Burklund, Jonsson m fl talar inte utifrån ett medmänskligt perspektiv. De representerar inte eleven i skolbänken. De glömmer att berätta VARFÖR allt det här är så viktigt.

Det är viktigt för att kunskaper ger dig verktyg att iscensätta ditt eget livsprojekt. Uppfylla dina egna drömmar, samtidigt som du gör en massa andra människor glada. Ge dig en avskjutningsramp, en möjlighet att ta ett rejält omfamnande kliv rätt ut i världen och göra den till din, tillsammans med alla andra människor.

Sociala färdigheter, ett vårdat språk och artighet gör att folk lyssnar på dig och dina ideer. Yttre ordning gör att du inte behöver kämpa så förtvivlat för att få kunskapen att fastna i huvudet. Prov och betyg ger dig värdefull återkoppling på var du behöver lägga din energi och var du kan ta det lite lugnare. Läxor tränar dig att ta ansvar och arbeta självständigt, vilket du definitivt kommer att behöva som egenföretagare eller kanske t o m som anställd (om det fortfarande är två olika begrepp i framtiden).

Bråkstakarna som lyfts ut ur klassrummet vill hindra dig från att lyckas. De vill stoppa ditt huvud i toaletten och slänga dina läxuppgifter i pissrännan. Mobbare vill använda klassrummet eller korridoren för sina perverterade sociologiska experiment i konsten att bygga förtryckande hierarkier.

Under alla batongliberala utspel finns detta väldigt kärleksfulla perspektiv. Kraven på ordning och reda och ett vettigt kunskapsfokus kom fram starkt i de liberala ungdomsförbunden på 80- och 90-talen. Från elever, för elevers skull. Men det är duktigt bortglömt nuförtiden. Major Burklund pratar som den pensionerade rektorn till elevernas farföräldrar.

Men det fanns en tid då liberaler angående skolan ofta refererade till den här filmen:Allt sådant tänker jag ska bli en bra text så småningom. Pissprovsdravlet nyss gjorde att jag inte kunde vänta. Därför får ni hålla tillgodo med svamlet ovan. Och även barn har rätt till kroppslig integritet, i den grad de själva förmår hantera den.

2 kommentarer:

  1. DET tycker jag var fint skrivet! Jag håller med fullständigt.

    SvaraRadera
  2. Tack. Och ett exempel till från fp:s affischer: UNGA ska ha jobb! Man talar OM folk. Man talar inte till.

    Samma slags paternalistiska von oben-attityd som sossarnas förhatliga "våra pensionärer".

    Som vore medmänniskor, unga eller gamla, nåt slags kollektiva ägodelar vi mellan 25 och 65 ska administrera.

    SvaraRadera