lördag 7 augusti 2010

Faktiskt en hyfsat OK politik

Inser att jag även detta val kommer att rösta på Centerpartiet, och att jag behåller mitt partimedlemsskap.

För som en bekant konstaterat, partier som kommer till makten anstränger sig faktiskt för att försöka förverkliga manifesten.

Och den politik som vi vill föra i manifestet är väldigt bra. Tycker jag. Några exempel:

Vi, vanliga människor, ska få välja välfärdsutövare (det är ju ändå vi och inte politikerna som betalar för dem, genom den solidariska finansieringen med pengar vi själva - inte politikerna - arbetat ihop).

Vi, vanliga människor, ska få det lättare att anställa och att anställas. Politiken ska inte lägga massa hinder i vägen för oss när vi vill förverkliga våra ideer.

Kostnaden för att skita ner ska tas av den som skitar ner för att den skitar ner. Inte tramsjakt på bilister eller bilar eller företag, utan på smutsen som sådan.

Skattekilarna på arbete, dessa gigantiska hinder mot att kunna ta anställning någonstans, ska ner ytterligare. De har sänkts, vilket har lett till fler jobb. De ska sänkas ytterligare, vilket leder till ännu fler jobb.

Det som saknas är naturligtvis det centerpartistiska öppenhetsmanifestet. Om den vanliga människans rätt att skyddas mot övervakning och andra ingrepp i den personliga integriteten. Om integritetskonsekvensanalys vid lagda lagförslag.

Men den personliga integriteten verkar vara en sådan icke-fråga i alla läger (utom i det lilla skeppet vid horisonten) just nu.

Långt ifrån perfekt politik, men flera rejäla kliv i rätt riktning. Hur motståndarlaget kan gå till val på höjda skatter för låginkomsttagare, dyrare anställningskostnader för folk som har svårt att få jobb, och minskad rätt för den enskilde att välja vem som ska ta hand om det mest privata och dyrbaraste vi har (liv, hälsa, barn, utbildning); det begriper jag inte.

5 kommentarer:

 1. Håller med om att C-politiken är ganska bra och att det alternativa blockets politik ofta är riktigt dålig. Men jag anser ändå att man inte kan jämställa förslag om sänkta skatter och just integritetsfrågorna, som är fundament i en demokratiskt rättsstat.

  Ett samhälle med övervakade medborgare, övervakade organisationer och övervakade journalister är inget samhälle jag vill leva i, även om det finns friskolor och låga skatter...

  SvaraRadera
 2. Härligt att höra!
  Säg till om du är sugen på att hjälpa till med fotarbetet i valet (förrutom med ditt fantastiska bloggande), vi i Gbg är ju tyvärr inte alltför många.

  SvaraRadera
 3. Inte vi i min hemkommun Lerum heller! :-)

  SvaraRadera
 4. @Lake: Problemet är inte partiet som sådant. Problemet är att få upp frågorna på agendan. Lite som socialismen på 70-talet när det borgerliga blocket också ville socialisera näringslivet fast lite långsammare och mildare. Att privatisera offentlig sektor fanns inte ens på agendan då. Läs Göran Häggs "Välfärdsåren" för en fascinerande blast from the past.

  Först efter många år återkom ekonomisk frihet och självbestämmande på agendan, och ytterligare många år senare började det genomföras.

  Först då var frågan mogen. Först då började det finnas ett stöd i väljarkåren för tankegångarna.

  Problemet med integritetsfrågorna nu ligger i väljarkåren. Avlyssningen och övervakningssamhället är ingen kioskvältare. Därför tonar (C) ner frågan. Därför går varken Allians eller Rödgrönt till val på frågan.

  Det vi kan och ska göra är att väcka opinion. För har vi opinionsvind kommer vi att få partiet med oss. Men har vi inte opinionsvind spelar det ingen roll om vi t ex röstar på ett alternativt parti med tydligare integritetsprofil.

  Samtidigt HAR skattesänkningar med personlig integritet att göra, men det vet du egentligen om så det behöver jag knappast gå in på.

  SvaraRadera
 5. Jodå, "väljarna" är mogna, det visar förra riksdagsvalet väldigt väl. Då drev vi integritetsfrågorna hårt, med bland annat Öppenhetsmanifetstet, som du nämner , och blev tredje största partiet.

  Angående skattesänkningar och personlig integritet så är det väl kanske så, om man har en extremt vid definition av integritet. Att skattesänkningar har med personlig frihet är vi helt överrens om...

  SvaraRadera