tisdag 4 maj 2010

Upp trälar uti alla stater...

SvD rapporterar om oroligheterna i Aten: "Spänningen stiger i Aten"

Det är en tankeväckande liten notis, ett memento om hur total brist på krismedvetenhet ser ut.

Nu vet jag att man inte ska döma ett folk efter vad som skanderas på gatorna. På gatorna är det alltid de mest extrema som tar sig ton och försöker skaffa sig tolkningsföreträdet. När folk i helgen gick på svenska gator och krävde socialism, så höll sig Sveriges icke-socialister och anti-socialister hemma. Om tvåhundra palestiner önskar sig fred samtidigt som tio tokskallar bränner en dansk flagga, så kan man ge sig den på att det är de tio dårarna som syns på TV.

Likadant är det förhoppningsvis i Grekland, jag har svårt att tro det här om ett helt folk:


Hundratusentals statsanställda gick på tisdagen ut i en två dagar lång strejk i protest mot de hårda nedskärningar som den grekiska regeringen gått med på, i utbyte mot massiva nödlån från EU och IMF.


Vad begär de? Att IMF och EU inte ska ge dem lån? Det kan jag hålla med om, men något säger mig att det inte är lånen de har problem med, utan motkraven.

Det verkar som om protesterarna inte inser att alternativet till nödlån faktiskt är inga lån alls. Ingen tvingar på dem vare sig några lån eller några nedskärningar och andra motkrav. De är helt fria att avstå inblandning från både IMF och EU.



- Vi vill skicka ett budskap till Greklands och Europas avlägsnaste hörn. Åtgärder som undanröjer sociala skyddsnät genomförs över hela Europa. Men folklig ilska kommer att skaka de imperialistiska organisationerna, sade en av demonstranterna, den kommunistiske parlamentsledamoten Nikos Papakonstantinou.


Om man har ett parlament där en sådan verklighetsfrämmande uppfattning finns representerad, då kanske man har den regering man förtjänar. Det var inte de imperialistiska organisationerna som ödmjukast bad Grekland om att få lov att komma och låna ut pengar om man säger så. Och inte de imperialistiska organisationerna som klubbade igenom underfinansierade budgetar.

Det här är en bra läxa för Nikos, om han orkar öppna ögonen och ta den till sig. Det reella värdet av produktion och konsumtion, liksom den reella fattigdom man hamnar i om man konsumerar mer än vad man producerar; kan man inte förhandla, kräva eller besluta bort. Det verkliga värdet av produktionen liknar inte det "värde" som Marx arbetsvärdeteori föreskriver.




Tisdagens strejk föregår en generalstrejk på onsdag, då såväl offentliganställda som privatanställda väntas lägga ned arbetet.

Flyganställda gjorde på tisdagen gemensam sak med Adedy, och flera inrikesflyg blev stående på marken.


...för i ett land som lider av att man producerar för lite är det förstås produktionen man ska dra ner på?


Sent på måndagskvällen avbröt en grupp arbetslösa lärare, som stormat tv-huset, kvällsnyheterna i den statliga tv-kanalen. De läste upp ett budskap där de krävde jobb och att IMF lämnar Grekland.


Ja! Låt IMF lämna Grekland, så att de arbetslösa lärarna får jobb och pensionerna kan stiga igen!

Som Cornucopia skriver: "Jag håller med. Europas folk, res er och säg ifrån. Säg ifrån att ni inte vill betala för Greklands överkonsumtion av ickefinansierade pensioner, välfärdssystem och överlöner och bonusar inom statliga jobb!"

Vi ska vara glada över budgetbalans. Det är som Göran Persson sade: "Den som är satt i skuld är icke fri!" Och akta oss väldigt noga för alla dem som föreskriver att vi ska börja låna pengar till en massa offentlig konsumtion så att vi "får fart" på ekonomin.

Hade sådan sk "överbryggningspolitik" fungerat, så hade Grekland varit ett av Europas mest välmående länder idag.

10 kommentarer:

  1. Ni skitsnackar då Ni säkert vet att krisen skapades av bankerna och då i USA…

    De nyliberala idéerna kom från Nordeuropa och nu visar det sig att folk inte kan lita på de räntor man utlovar och att kommunismen har rätt i sin kritik av kapitalismen…

    Hur kan Ni påstå att Grekerna levt på Era pengar då Grekiska staten lånade pengarna i samband med de olympiska spelen och i syfte att köpa vapen då man tvingas till det om man är med i NATO…



    Man tvingar små stater köpa vapen samt skit teknologi, man invaderar länder som man gjort förut 1946 med grekland , tvingar folk underkasta sig dynastier som stöder utländska intressen, vill folk inte ha de så ordnar man med militärkupp så man gjort i grekland 1967….



    Man lovar nya ordningar gemenskap, ny Europa…



    Man påbjuder via Manstrigt, samt via Lissabon fördrag privatiseringar utförsäljning av staters egendomar och lovar stödja om storfinansen får för sig…..



    Men när länderna attackeras av valuta spekulanter så skyddar EU de politiska bedragarna samt de bedragare ur storfinansen… och låter Er media smutskasta folk….?



    Glöm ej att grekland är nyliberal och allt kostar: skola, vård, omsorg m.m.



    Ingen ger folk någon trygghetsgaranti där!





    NI BORDE SKÄMMAS!



    Läs om Grekernas pensioner:

    Förut var det så att kvinnorna gick i pension vid 60 och män vid 65. Några som jobbade på tunga jobb, som byggnadsarbetare, gruvarbetare och sånt som fick gå vid 60.



    Nu alla går vid 65 och det finns förslag att man ska gå vid 67 eller 70.

    70% av pensionärer har mindre än 600 euro i månaden. Bönderna får under 300 euro i månaden.

    Med förslaget som finns nu kommer dem att förlora 20% av sin årsinkomst.



    Mvh

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym! Jag har inget emot anonyma kommentarer, men det är enklare med dialogen om man registrerar åtminstone ett alias.

    1) Jag har inte påstått att Grekland fram tills nu har levt på de europeiska skattebetalarna. Grekland har levt på lånade pengar.

    Men nu när ingen annan vill låna ut, så vänder sig Grekland till EU och ber om extra billiga och osäkra lån. När man lånar av EU lånar man av skattebetalarna i EU-länderna. Så från och med nu, om lånen blir beviljade, kommer Grekland att betala sina underskott med pengar som som andra tjänat åt dem.

    2) Medlemsskap i både NATO och EU och EMU är frivilliga. Ingen har tvingat på Grekland något av detta. Sverige är ju t ex inte med i vare sig NATO eller EMU. Greklands regering har självmant gjort den bedömningen att dessa medlemskap är värda sina pengar.

    3) Grundproblemet är fortfarande en underfinansierad statsbudget. Det finns andra länder på vår jord som är med i både NATO, EU och EMU men som inte har skjutit sina egna statsfinanser i sank.

    Om man accepterar vissa utgifter, så MÅSTE man se till att man också har intäkterna att betala med. Om de dyra NATO-vapnen var ett problem, varför var man då med i NATO?

    4) Angående pensionsåldrarna: det är framförallt de förmånliga pensionsvillkoren för vissa grupper statsanställda som kostat. Nu blir alla lidande, som du skriver, och det är fruktansvärt.

    Men det grekiska grundproblemet är fortfarande att _det inte finns nog med pengar att fortsätta som tidigare_! Man kan beklaga det hur mycket som helst, men klagomål hjälper inte.

    Fram till nu har man levt på lånade medel. Ja, IMF och EU kan dra sig ur processen. Men då får inte Grekland några pengar alls. Och då kommer inte någon nedskärning på 20% att räcka till.

    Eller har du andra förslag på hur Grekland ska göra?

    SvaraRadera
  3. till Ola Berg,jo,Grekerna skall sluta tro på att EU är ett enhetlig marknad eller projekt..
    Lämna,ansluta sig till Kina/Ryssland m.m.
    Nordeuropa kan köra sitt med afrikaner och andra folk...
    Vill man återerövra Grekland så får väll det bli så som 1940 eller 1946.....
    Räntan skall vara så som man gav den då man lurade grekerna med skitsnacket om nyliberialistiska ekonomin !
    Åter förstatliga banker,gruvor,storindustri,energibolag m.m.!

    Den som lovordar kapitalismen skall straffas med att bespotas i en hel vecka!

    SvaraRadera
  4. Utlandssvensk f grekland4 maj 2010 kl. 09:17

    Anonym 1 (Som skyller allt på utländska bankirer)

    Allt är inte utländska bankintressens fel... (även om de spelat stor roll)
    Våran historia spelar också stor roll, i och med att vi knappt existerat som land, i fred förran de sista 30 åren (under vilka vi gick från u-land standard till EU. Sen så är det så att just pga våran historia så är vi greker sosialistiska anarkister. En grupp (statsanstälda) har utnytjat sosialistiska verktyg (strejker etc) på tok för duktigt och därför skaffat sig extrema fördelar jämfört med andra. Lite har vi oss själva att skylla också. Grekland är ett typexempel på hur det går när sosialismen dras till extremer av vissa fraktioner av populationen.

    Ola berg:
    1. Kommunistiska partiet (varan en blev citerad i svensk press) har generellt mellan 10-20 parlamentsledamoter av 300. Det partiet är inte på något sätt representativt, utan de hörs pga deras extrema åsikter.

    2. Centralstrejkerna är inte bara för att man ogillar IMF etc. De flesta demostrerar pga man anser att åtstramningarna endast görs mot "vanligt" folk utan att röra politikers och högre statstjenstemäns privilegier. Om man sänker en lärares lön (1000 euro/mån) till 900 men inte rör politikernas enorma löner så klart folk blir sura.

    3. I teorin så var EU, EMU och NATO frivilligt. Och det är alla tre för ett land som sverige. I greklands fall så har bara EMU varit "relativt" frivilligt eftersom geografiska läget har medfört politiska och militära intressen från USA och EU. (numera så har mycket av det flyttats till mellanösternländer och turkiet eftersom de är tillgängliga)
    EMU kunde grekland teoretiskt sett ha skippat... men som liten stat inom EU, med instabil ekonomi, so lovades man bättre vilkor inom IMU än utanför... inte mycket till val.

    SvaraRadera
  5. Vi måste solidarisera oss med grekern då det inte var folket som tog pengarna utan Grekiska statens storfinans så som det nu är med våra egna banker...
    Våra egna pensionärer får avstå pension för det som bankirerna gjort...
    Våra släktningar blir utan arbete på grund av dessa bankirer...
    Våra sjuka får det svårt på samma grunder...
    Bort med högern från vår Europa!

    SvaraRadera
  6. Intressant dialog! Bekräftar att många greker fortfarande lever på myter och "livslögner". Märkligt att ett land med så fina naturtillgångar som sol och bad aldrig lyckats förädla detta kapital och utveckla en industri eller bygga upp en bra infrastruktur. För att inte tala om de stora vinster som alltid gjorts på handel och sjöfart. Att leva för dagen är det som gällt, och att stoppa allt överskott i den egna fickan. Tyvärr också att stoppa pengar i andras fickor för att få tillgång till bra vård, skolgång värd namnet eller ett byggnadstillstånd för huset.
    Att leva i gamla myter och föreställningar tror jag främst handlar om skygglappar i det här fallet. Efter att i drygt 30 år levt med och nära greker har jag sett så mycket av det som nu blir uppenbart (inte minst av det notoriska dribblandet med fakta och statistik). Ska det här skadeskjutna landet ta sig ur krisen krävs helt andra insatser än de som nu föreslagits. Inte som Papandreou föreslog i sitt första krispaket, att "dra in fredagskaffet för alla statsanställda".
    Lars-Erik Lindholm

    SvaraRadera
  7. "Ni skitsnackar då Ni säkert vet att krisen skapades av bankerna och då i USA…"

    Det må ha varit amerikanska banker som skapade krisen, men det var vänsterpolitiker som höll i tyglarna och styrde dem dit genom idiotier som Community Reinvestment Act och andra påfund om att bankerna skulle låna till personer som inte kunde betala tillbaka sina lån... klart som korvspad att det till sist blir en finansiell kris när så mycket socialistiskt gift sprutas in i marknaden, hur frisk den än må ha varit ursprungligen...

    SvaraRadera
  8. * Angående krisen: Det är sant att amerikanska banker och regering har skapat den amerikanska krisen. Men det grekiska budgetunderskottet har faktiskt det grekiska parlamentet fattat beslut om alldeles själva. Och med ett budgetunderskott blir man sårbar när världen inte längre vill låna ut pengar. Det är liksom inte långivarnas fel att de inte längre vill låna ut sina pengar till ett land som inte verkar vara kapabel att betala tillbaks.

    * Angående EMU: Det man lovas i EMU, som liten stat med instabil ekonomi, är stabilitet SÅ LÄNGE SOM MAN SJÄLV HÅLLER SIG TILL STABILITETSPAKTEN. Dvs inte tillåter stora budgetunderskott. Om man fullständigt struntar i det villkoret kan man faktiskt inte vänta sig något annat än att det går åt pipan. Och man kan faktiskt inte då heller skylla på någon annan. Att inte uppfylla villkoren är ett val man gör.

    * Angående protesterna: Jo, jag förstår att protesterna handlar om att folk måste betala för vad de själva inte utnyttjat. Men det är så det blir när de som är satta att förvalta ens gemensamma pengar missköter sig. Protesterna är på så sätt bra, men de kommer för sent och riktar sig mot fel personer.

    I Grekland, som ju är en parlamentarisk demokrati, har väljarna haft mängder med chanser på sig att avkräva de styrande ansvar. Mängder med chanser att protestera mot budgetar som inte är i balans. Mängder med chanser att kräva sansade avtal för statstjänstemän.

    I en demokrati har man som medborgare ansvar för den politik som förs. Ansvar att försöka bedriva opinion när saker inte står rätt till. Ansvar att rösta bort misshushållning.

    * Angående kommunisterna: Jag är glad att få min misstanke bekräftad att de högljuddaste inte är de mest representativa. Men så typiskt att de vill utnyttja krisen för att föra fram sina idéer.

    Samtidigt borde de kommunistiska ideerna vara enklare än någonsin att realisera i Grekland just nu: Här finns friställda arbetare och möjlighet att komma över produktionsmedel från konkursade kapitalistdrivna företag.

    Det är bara att sätta igång med arbetarägda företag och dra igång produktionen av det som folket behöver. Istället för att stå på gatorna och skrika.

    SvaraRadera
  9. Sedan är sååå trött på anklagelserna mot "de hemska spekulanterna".

    Sanningen är att spekulanter _lindrar_ kriser genom att de så snabbt de bara kan synliggör svagheter i ekonomin.

    Budgetunderskott är lika reella som näringsunderskott i en kropp eller vilket annat underskott som helst.

    Om varor, som t ex pengalån, prissätts på finansmarknaderna (spekulanternas arena), så genomlyses låntagarens _verkliga_ betalningsförmåga. Priset på lånen motsvarar alltså deras verkliga värden.

    Om denna genomlysning försvåras, dvs spekulanterna hindras, så kommer prisen på lånen att inte gradvis stiga (vilket blir en tidig och tydlig signal om att man är på fel väg INNAN krisen är ett faktum).

    Istället kommer lånen att ha för lågt pris, vilket kommer att driva på underskottet och låneekonomin ännu mer.

    Men när underskotten och skevheterna inte längre går att dölja, då smäller det till. Antingen man har spekulanter på arenan eller ej.

    Det enda som händer när du plockar bort marknaden är att du gör dig av med den KUNSKAPSKÄLLA som talar om för dig vad din produktion och konsumtion i verkligheten är värd. Det signalsystem som gör det möjligt för dig (eller väljarna) att agera och reagera i tid.

    Genom att vara med i eurosamarbetet synliggjordes inte bristerna i den egna ekonomin. Genom att Greklands regering dessutom försökte mörka sin obalans gentemot EU, slog man undan ännu en informationskälla som på ett tidigt stadium skulle kunnat varna och tvinga till åtgärder.

    Att i det läget börja plocka bort ännu fler saker från spekulanterna på marknaden (t ex genom att förstatliga ännu mer produktion, eller införa egen valuta med försök till fast växelkurs) är ett sätt att ytterligare stoppa huvudet i sanden.

    Spekulanterna på marknaderna, inte minst finansmarknaderna, är alla små och svaga ekonomiers bästa vänner, eftersom de ger omedelbar kunskap om hur pass väl ekonomin faktiskt funkar. En liten och svag ekonomi har definitivt INTE råd att göra sig av med den återkopplingen på det egna tillståndet. Marginalerna i en liten och svag ekonomi är alldeles för svag för det.

    SvaraRadera
  10. Läs Seth Godin om lån: http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2010/05/consumer-debt-is-not-your-friend.html

    SvaraRadera