söndag 16 maj 2010

Läs Anders Nilsson: Mer om det verkliga problemet

Mer om en socialdemokratisk berättelse som inte rimmar med verkligheten (min styckeindelning):


På det bohuslänska partidistriktet talade Veronica Palm, som partistyrelsens representant. Hon talade om de ökande klyftorna och arbetslösheten. I det talskrivarskrivna talet och retorikcoachade framförandet vände sig Palm till oss i en vädjan om kamp mot klyftorna.

”Vi socialdemokrater”, sa hon, ”ska avveckla de gräddfiler som de rika utnyttjar för att tränga sig före i sjukvårdens väntrum.”.

Vi är rätt många LO-medlemmar i socialdemokratiska partiet i västsverige. Vi sitter där i salen på Östrabogymnasiet och lyssnar till budskapet. Jag ser mig omkring och vet att just i den här salen sitter många LO-medlemmar som har både privata sjukförsäkringar och inkomstförsäkringar vid eventuell arbetslöshet. Vi känner inte igen oss.

Våra försäkringar gör att vi kan säkra en rimlig standard även om vi drabbas av sjukdom eller får sparken. Blir vi sjuka vill vi komma tillbaka till jobbet så fort som möjligt. Vi är inga överklassare som nyttjar orättmätiga gräddfiler. Och vi ska uppenbarligen skämmas, om vi ska tro partistyrelsens utsända. Må så vara, vi kommer att rösta på (s) likafullt men vi känner inte igen oss i partiets berättelse.

Och det övertygar inte heller våra arbetskamrater, de som inte går på kongresser.


Den där berättelsen om ett fåtal rika som på de fattigas bekostnad roffar åt sig mer och mer, tack vare Alliansregeringens förtryckande omvända Robin Hood-politik: allvarligt talat, vem tror på den?

Det är för det första oförskämt att säga att man tränger sig före andra människor i kön om man (som 50% av LO-medlemmarna) med egna pengar betalar för sin sjukvård, utöver skatten och alltså därigenom både betalar för den som saknar privat försäkring och för sig själv och dessutom kliver ut ur den där kön så att den som saknar privat försäkring kan få hjälp snabbare.

Sedan, och det bekymrar mig mer, det som Anders Nilsson pekar på är att det finns en annan kategori människor som faktiskt behöver ökat stöd, men att dessa människor inte ryms i den berättelse som tydligen valet ska avgöras med.

Vem presenterar ett trovärdigt program för att få dessa människor upp på banan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar