fredag 21 maj 2010

Därför är jag marknadsliberal

Hörde på Studio Ett ett reportage om det stundande fotbolls-VM i Sydafrika. Ett reportage som gjorde mig arg och ledsen och återigen visade för mig hur livsstilsliberalism: friheten att leva som man vill så länge man inte skadar andra, inte är möjlig utan marknadsliberalism: friheten att köpa och sälja frukten av sitt arbete.

När prestigearrangemanget fotbolls-VM, anordnat genom ännu ett i raden av alla dessa internationella idrottsförbund med tveksam demokratisk insyn, kommer till byn; då får politikerna tuppjuck. Då mobiliserar de statens våldsmakt för att rensa stadens gator från försäljare. Hindrar folk från att köpa och sälja efter eget huvud. Hindrar människor med små marginaler från att skaffa sig sitt dagliga bröd.

Detta i ett land där många människor faktiskt har små marginaler och är beroende av den resursskapande dagliga handeln för att överleva.

Istället för det myller av varor som enskilda entreprenörer erbjuder på gatans fria marknad ska det nu endast få säljas officiella VM-souvernirer, för att gynna pamparna i internationella fotbollsförbund.

Istället för det myller av olika gatukök som är normalt i Johannesburg och som erbjuder vinst både för producent och för konsument, ska det i arenornas närhet, där den stora folkmängden finns, bara få finnas de officiella sponsorernas restauranger.

Dvs privata företag som alltså köper sig rätten att av samhällets våldsapparat kräva en bortmotning av alla konkurrenter. I normala fall kallar vi sådant för korruption, men nu slussas pengarna via ett idrottsevenemang, och då blir det på något märkligt sätt lika med god ordning.

Det finns idioter som skyller på kapitalismen så fort galna politiker får för sig att gynna vissa kapitalister på andra kapitalisters bekostnad. Bullshit. Fotbolls-VM är inget marknadsmisslyckande. Det är ett politikermisslyckande. Marknaden tar inte till statens våldsapparat. Marknaden frågar folk vad de är intresserade av.

I Sverige hade vi skråväsende fram till artonhundratalet. Alltså att privata företag kunde använda samhällets våldsmakt för att "reglera etableringen" (=mota bort konkurrenter) i städerna där kunderna fanns. Precis som under fotbolls-VM i Sydafrika alltså.

Det var när vi tog bort de vansinniga lagarna som företagsamheten tog fart även hos oss, och folk fick rejält högre lön och bättre levnadsförhållanden. Se här!

Kapitalism och marknadsliberalism är den fattiges möjlighet att ta sig ur sin fattigdom. Och ta sig ur beroendet av mäktiga mäns välvilja. Pampvälde, våldsmakt, korporativism och korruption är däremot politikernas möjlighet att hålla kvar folk i fattigdom och beroende. Med sig själva ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar