söndag 2 maj 2010

Läs Silfverstrand: MP är definitivt vänster

Maria Wetterstrand värjer sig ibland för att bli kallad vänsterpolitiker. En som genomskådar henne är Bengt Silfverstrand. Visst är Maria Wetterstrand vänster.

Det är ju den politik man faktiskt bedriver, som avgör var på skalan man befinner sig. Inte var man vill definiera sig själv.

6 kommentarer:

 1. Nu är kanske inte hr Silfverstrand det bästa sanningsvittnet när det gäller höger och vänster här i världen. Hans verklighetsuppfattning baseras helt och hållet på vem han till synes kan återspeglas i och när han finner detta så honnoreras vederbörande med "vänster"-medaljen. Intressantare är då Kajsa Borgnäs panegyrik över MP. Här ser man en viktig socialdemokratisk omsvängning från dess inre krets, bland ministerämnena. Åtrådda positioner som i sig givetvis också bidrar till svängen. Förutsättningen är nämligen att det går lika bra för MP i september som idag, om det ska bli något maktskifte. Och därmed några taburetter.

  Men sanningen är väl att Wetterstrand är djupt förankrad i en liberal vänstertradition, som saknar företrädare i den borgerlighet som regerar idag.

  SvaraRadera
 2. Apropå "liberal vänstertradition": Jag vill, på grundval av vad MP vill göra, precis som BS tydligt placera henne i vänsterfacket, och kalla hennes liberalism för hyfsat ytlig.

  Den politik hon företräder går i mycket stora drag ut på att begränsa individers handlingsutrymme, även när den inte hotar någon annan människas frihet. Det ska mer till för att kallas liberal, om du frågar mig.

  Det finns visserligen en del starka livsstilsliberala drag i MP:s politik, men inte större än vad man finner inom t ex Vänsterpartiet.

  Sedan har du naturligtvis rätt i att det hägrande maktskiftet skapar förälskelse här och var. Att BS kan uttrycka sig milt överslätande gentemot en politiker i samma block som både vill småföretag väl, och tillåta folk att fritt välja skola, det är snudd på sensationellt. Jag tror t ex aldrig att han någonsin har varit lika förlåtande mot en Socialdemokrat som uppvisat samma grova högeravvikelse.

  SvaraRadera
 3. Nu är väl jag inte rätte mannen att diskutera liberlismens alla innersta vändningara, men jag uppskattar hos MP den här "å ena sidan och å andra sidan"-tilltron till att samhället måste vara medborgarnas. Dieselskatten är ett exempel, visst skall de får köra sina fordon, men då får de också betala för det det kostar. Det är inte rimligt att den som en gång iveckan tar bussen in till stan skall över skattsedeln betla det samma som den som kör där dagligen och kanske flera gånger om. Ungefär. :) Förenat med en planhushållningsfri socialdemokrati utan väsntersneglingar så hade det varit en spännande politisk konstellation.

  SvaraRadera
 4. "Förenat med en planhushållningsfri socialdemokrati utan väsntersneglingar så hade det varit en spännande politisk konstellation."

  Det är ju det som är problemet. Den rådande diskursen i både S och MP just nu är ju på många håll rent 70-talsartad. Kommunisterna i V (det-spelar-ingen-roll-att-vi-inte-kallar-oss-kommunister-så-länge-som-vi-är-det) behöver ju bara sitta still i båten och le. Politiken går deras håll.

  I praktiken riskerar vi att få se ett MP parad med en väldigt vänstervriden socialdemokrati.

  Att den som smutsar ner ska betala har jag inga problem med. Det är resten av politiken som är besvärlig.

  SvaraRadera
 5. Nu tror jag inte att två partier i samverkan blir 1+1. Snarare är det en sammansmältande process som leder till ett nytt 1. Och jag ser inte alls den socialdemokrati som du beskriver. Nog för att det finns en del 70-talsivrare som gärna skulle vilja börja om från början en gång till. Men de dominerar inte.

  SvaraRadera
 6. Visst, jag håller med dig: en koalition mellan tre partier är någonting fjärde.

  Men jag ser vänstervridningen i kritiken mot regeringens sätt att hantera Saab, jag ser den i skuggbudgetförslaget från idag, och jag ser den i kritiken mot vinstdrivande välfärdsföretag.

  Alltså i själva huvudfåran. Och vilken makt V faktiskt kommer att få i en rödgrön regering, det är fortfarande en öppen fråga. En regering bestående av högersossar och liberala miljöpartister har jag inga problem med.

  SvaraRadera