lördag 15 maj 2010

En bilolycka i slowmotion

En anledning till min respekt för den österikiska ekonomiska skolan kommer sig från tiden något halvår före den senaste finanskrisen. Jag blev intresserad av de skarpa varningar som utgick från vissa ekonomer, om lånebubblor, om konstgjort låga räntor (=priskontroll på pengar), om en finanskris som skulle komma.

Sedan hände allt det som "österrikarna" (nej, de är inte från Österrike allesammans) hade varnat för, precis på det sätt de hade varnat för. Och då fick jag upp ögonen för faran med "stimulanspaketen", att regeringar genom priskontroll på pengar ökar antalet pengar i systemet, vilket ju sänker värdet av varje peng.

Nu varnar de österikiska ekonomerna för den kommande kraschen. Man pekar på hur både Obamas och EU:s stimulanspaket riskerar att kasta in dessa ekonomier i hyperinflation (läs t ex denna ett år gamla artikel, eller titta på en purfärsk video).

Det är alltså en krasch som beror på att presidenter och regeringar försöker sig på att låtsas om att de ekonomiska problemen beror på pengabrist. Som man löser genom att pumpa in mer pengar. Men pengarna är bara informationsbärare om de riktiga värden som produceras i ekonomin. Om lika lite reellt värde produceras, samtidigt som meddelandena om vad som produceras blir fler och fler, så baseras alla våra beslut på ett felaktigt underlag. Det är som kommunikeerna i Pravda på 80-talet, som lögnaktigt talade om Sovjetunionens ständigt ökande produktivitet.

Men när sanningen går upp för folk, att det krävs fler meddelanden om produktivitet (pengar) för att köpa sig lite reellt värde, då kommer det att rasa. Det intressanta är att när det rasar, då kommer många politiker, från vänster till höger, att banna marknadens girighet. Och på S-info kommer det att publiceras metervis med blogginlägg om kapitalismens kris. När det alltså är det politiska etablissemangets kris från början till slut.

En marknad skapar ju inte kriser. En marknad synliggör de kriser som redan finns i en ekonomi. Det sanna värdet av en valuta till exempel. Hur får man reda på det, om det inte finns en valutamarknad som spekulerar mot den?

Så nu får vi se vad som händer. Antingen har Obama och EU rätt: stimulanspaketen räddar. Eller så har österrikarna rätt: stimulanspaketen är en överdos av samma sorts drog som satte oss i skiten till att börja med. Framtiden får utvisa vilka vi borde lyssnat på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar