fredag 30 april 2010

Bort med tassarna från A-kassan!

Läser Anders Nilssons "Jag begriper inte poängen med att förvandla arbetslöshetsförsäkringen till ett bidrag?", och kan inte annat än hålla med.

A-kassan, precis som all annan inkomstförsäkring, kan alltid finansieras av försäkringstagarna direkt. Tjänar du lite, så kommer du ju att bara ta ut lite från försäkringen, och då behöver du ju inte betala så höga premier.

Det finns faktiskt inget skäl alls till att någon enda politiker ska vare sig försöka finansiera A-kassan, eller försöka kontrollera den.

Jag har skrivit om det tidigare: huvudparten av A-kassan finansieras av alla som arbetar, genom att vi för varje hundring vi tjänar brutto betalar in ungefär fyra-å-femti, via den statliga löneskatt som går under namnet "arbetsgivaravgift" eller "sociala avgifter".

Om vi istället får behålla den där femkronan, så kan vi själva placera den i vilken A-kassa vi vill, som vi själva styr över, och som har precis de ersättningsnivåer (längd och procent) som vi själva bestämmer.

Då kan vi avveckla både den där konstiga skatten, och den där konstiga Lagen om arbetslöshetskassor som försöker blanda sig i hur vi som arbetar vill ordna med vårt försäkringsskydd. Driften av en A-kassa är ett ypperligt bra exempel på vettig verksamhet för t ex en fackförening, och ingen annan bör ha med saken att göra.

Att Moderaterna, av alla partier, funderar på att omvandla dagens konstruktion till ett obligatorium, och därmed i praktiken en del av bidragssystemet, är märkligt. Den sk "sossefieringen" av svensken har ju traditionellt bestått i precis denna obehagliga korporativa tendens: fler och fler ska inlemmas i bidragssystemen, och bidragssystemen ska vara inblandat i en större och större del av vårt livspussel.

Kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidragen.

Jag tror att det här är en sådan fråga där både höger och vänster egentligen inser vad som är det mest förnuftiga. Det handlar kanske bara om hur man lägger fram det:

Proletärer i alla länder: visst är det väl så att arbetarna själva ska äga och kontrollera A-kassan?

Frihetsälskare: minska statens inblandning i våra liv. Privatisera A-kassan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar