tisdag 5 maj 2009

Brist på hyreslägenheter!!!

Det menar de inte?allvar?

Som jag redan har skrivit förut: det nuvarande systemet fungerar precis som det är tänkt. Allmännyttan ägs gemensamt, för att inga överpriser på hyreslägenheter ska tas ut. Hyrorna sätts i förhandlingar mellan hyresgästförening och fastighetsägare.

Ändå fungerar det inte. Utbudet möter inte efterfrågan. Ska man då: försöka med mer av samma sort, eller ska man inse att det var en dum idé?

Priskontrollen på lägenheter bygger på missuppfattningen att kostnaderna för att bygga och äga hus kan kontrolleras, bara man äger fastighetsbolaget och kommer överens om priset.

Men det går såklart inte. Hus ska byggas, värmas och repareras, byggnadsarbetare ska ha lön och en massa andra konstnader ska tas. Det kan inte förhandlas bort.

Byggsubventioner minskar inte heller kostnaderna. Bara för att någon annan går in och betalar en del av din hyra, så har du inte fått lägre hyra. Det gäller ju antingen om du får ett bidrag rätt i handen, eller om en byggfirma fick bidraget då huset byggdes.

Lägenheten måste betalas. Hur man än vänder på sig så har man ändan bak. Priskontroll ger inte kontroll över priset.

Vad som däremot ger kontroll över priset är om många olika aktörer får lov att erbjuda sina varor och tjänster, som t ex hyreslägenheter, till det pris de vill.

Genom att vi väljer att köpa och hyra av de som ger oss mest och bäst för våra pengar, så kan vi vara säkra på att de inte tar ut några övervinster, men att de samtidigt överlever och kan fortsätta att ge oss det vi behöver, till ett skäligt pris.

Det gäller mat, det gäller kläder, det gäller lägenheter.

Bloggen Bent skriver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar