tisdag 12 maj 2009

Marknaden?

Har fått hem en liten broschyr om EU-parlamentsvalet från Vänsterpartiet. En skojig kvällspressparodi. Men ledarsticket var lite skumt. Så här stod det, under rubriken "Arbetarfällan": "Om människors intressen krockar med marknadens så vinner marknaden"

Enligt den här skrivningen består alltså marknaden av några andra än vanliga människor? Vilka då?

Jag läser: direktörerna, byråkraterna och politikerna...

Jovisst, Vänsterpartiet har en stor poäng. EU är i många stycken en korporativistisk byråkrati, där politiker, byråkrater och vissa företagsledare hand i hand gör upp om hur de ska trampa på våra friheter med hjälp av våra pengar. Men detta gör de ju genom att åsidosätta marknaden!

Tro aldrig för ett ögonblick att marknaden är någonting annat än alla vi vanliga människomassor som bestämmer hur vi ska omvandla våra egna ihoparbetade pengar till sådant som vi behöver.

Den som däremot myglat till sig EU-kontrakt behöver ju inte bevisa sitt värde inför vanligt folk, dvs inför marknaden. Den som arbetat politiskt för att rycka folks självbestämmande från dem själva och upp i sina egna salonger har ingen lust att utsätta sig för folkets dagliga skärskådande och bortväljande.

Marknaden är inte folkets tjänare. Folket är själva marknaden.

Den som däremot blivit rik på marknaden, det är den som betjänat människorna mest och bäst. Den som sålt oss sådant vi behövt till ett pris vi har haft råd med. Det är den som har satsat sitt eget kapital på att organisera produktionen bra. Så bra att arbetarens arbete blir till bäst nytta (och därmed bäst betalt) och samtidigt så att kunden (ofta samma arbetare) blir nöjd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar