tisdag 2 februari 2010

Kadafi Hussein

Kolla här. 25-årige Kadafi Hussein är en ung man från Rinkeby som sätter sig upp emot en somalisk extremistgrupp som heter al-Shabab (kända från att ha gjort det Somaliska inbördeskriget så blodigt och brutalt som det blev). Al-Shabab blir naturligtvis sura och börjar, ivriga som de är, att mordhota honom. Vad göra?

När sådant här händer hamnar samhället, vi alla, inför ett vägval. Vi hatar den våldsamma och förtryckande extremismen, men när en människa ställer sig upp och går emot den så sviker vi.

Det är ju annars vad vi ska ha våldsmonopolet till: skydda allas våra frihet, och särskilt skydda de som går långt i sitt motstånd mot förtryck. Tack vare människor som Kadafi blir ju vår omgivning tryggare.

Men om och när grupper av människor upplever att det offentliga samhället sviker i sin uppgift att skydda deras frihet, så uppstår de parallella strukturerna. Det är då som obskyra rörelser träder fram och erbjuder ett slags skydd och offentlig struktur.

Det är i sådana miljöer, med ett uppluckrat civilsamhälle, som rasistiska fascister av typen al-Shabab och Ku Klux Klan och andra trivs och frodas. Så det är genom att skydda Kadafi Hussein, och därmed alla som går emot förtrycket, som samhället väljer att al-Shabab och liknande inte ska få fotfäste. Samhället väljer. Alltså: du och jag väljer. Vad göra?

Kadafi: om det är något jag kan göra, så säg till.

3 kommentarer:

  1. Kadafi står för allt det som jag som svensk är stolt över!
    Religösa mörkermän(gubbar) finns inom alla religioner.Just nu har muslimer det svårt.Tidigare i europa hade vi kristen inkvisition med tortyr osv.Vi måste hjälpa kadafi på nåt sätt ...hur????

    SvaraRadera
  2. För mer direkt hjälp är jag öppen för förslag.

    För ett indirekt eldunderstöd tror jag på att ivrigt hävda den universella rätten att utsättas för så lite tvång som möjligt.

    SvaraRadera
  3. Intressant dock med uppföljningen. När man bedriver källkritik: vad blir det av Khadafis berättelser?

    Alltid lyssna på alla sidor, alltid bedöma efter flera röster.

    SvaraRadera