fredag 26 februari 2010

Positivt från Bernanke

Den amerikanska centralbankschefen Bernanke talade inför kongressen i onsdags och levererade ett ganska tufft men gott meddelande. Människorna i USA har ju under en längre tid spenderat mer än vad de producerat. Det gäller både Bush, som både startade dyra krig och försökt stimulera igång ekonomin efter 11 september, och Obama som både fortsätter att kriga dyrt, och stimulera igång ekonomin ännu mer.

USA är alltså skuldsatt upp över öronen, vilket naturligtvis leder till problem. Närmare bestämt exakt samma problem som Grekland brottas med.

Nu har det funnits bedömare som hoppats och önskat att centralbanken helt enkelt skulle "trycka upp mer pengar" (egentligen: se till att det kommer ut fler dollar på marknaden genom utställande och återköp av diverse obligationer till konstgjort satta priser; men effekten är densamma som att trycka och distribuera ut fler sedlar).

Det är den "lösningen" som Bernanke säger att centralbanken inte tänker genomföra. Och det är ju bra sagt.

En sådan åtgärd är ju som bekant inflatorisk. Bedömarna önskar att problemen "löses" genom att man accepterar en inflation på mellan 4 och 6 procent. Om du har en skuld på 100 dollar blir den plötsligt 95 dollar. Kruxet är ju att det är den som lånat ut 100 dollar till dig som får betala. Vilket leder till prishöjningar, i takt med att fler inser att dollarns reella värde faktiskt har sjunkit.

Inflation är ett slags kedjebrev som gynnar den som är nära källan, men missgynnar alla andra. Det går inte att lura ekonomin. Om man är kraftigt skuldsatt har man en enda möjlighet att lösa problemen: man måste dra ner på utgifterna och öka intäkterna.

Dvs, eftersom det gäller en stat: skära ner på de offentliga utgifterna samtidigt som man höjer skatterna. Att sluta bedriva dyra krig är en god början. Bättre bygga upp en att riva ner.

Hoppas Bernanke står fast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar