tisdag 23 februari 2010

En enad vänster och höger

Att den politiska kompassen är ett viktigare verktyg än höger-vänster-skalan hoppas jag att alla har begripit. Höger-vänster-skalan mäter bara lusten att tvångsomfördela folks ekonomiska resurser.

Mellan nord och syd går synen på mänsklig frihet kontra tvång under auktoriteter. Så finns det alltså både auktoritär och frihetlig vänster, både auktoritär och frihetlig höger. I Sverige är det den auktoritära vänstern och den frihetliga högern som är tydligast, men det behöver inte vara så.

I USA är till exempel högern i Milton Friedmans efterföljd minst lika anti-imperialistisk som den amerikanska vänstern, vilket betyder att man kan enas om krav på att USA ska anta en mer ödmjuk utrikespolitik. Neokonservativismen är deras gemensamma fiende, världens folk deras gemensamma vänner.

För att citera Tage Danielsson:


Alla -ismer där vi stannat
är sekunda, inte störst.
Freden måste kommer först.
Gör den inte det, min vän,
kommer inget efter den.I Sverige borde den frihetliga vänstern och den frihetliga högern kunna enas, inför valet, om att riva upp och ifrågasätta övervakningssamhället och det polisiära godtycket. Även om (S) och (M) är stora, så borde en koalition av Vänsterpartister, Miljöpartister, Centerpartister, och Folkpartister kunna enas om att attackera FRA-lag, Ipred, datalagringsdirektivet m fl integritetskränkande reglementen som kommit under senare år. En koalition för öppenhet helt enkelt.

Om ett sådant samarbete annonserades i just dessa frågor, så skulle det sätta ett omedelbart tryck på de mer auktoritära elementen i S och M, och frihetligt sinnade Socialdemokrater och Moderater skulle förmodligen ansluta sig.

För även om V och MP inte alltid har begripit att rätten till sin kropp är samma sak som rätten till frukten av sitt arbete, eller att rätten till sin kropp är samma sak som rätten att ha sex på ett sätt som statsfeminismen ogillar; så är dessa partier trots allt påfallande livsstilsliberala, och i grunden emot integritetskränkningar.

En koalition för öppenhet borde kunna spränga blockgränserna och faktiskt åstadkomma att marschen mot Bodströmsamhället avbryts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar