torsdag 18 februari 2010

Avdrag är i själva verket bidrag

Detta måste vara dagens snilleblixt. När en höginkomsttagare, som betalar över 60% av vad han eller hon själv tjänar ihop, får göra ett litet litet skatteavdrag, så är detta skatteavdrag i själva verket ett bidrag som någon annan tvingas betala åt höginkomsttagaren.

Det sker alltså transfereringar från fattig till rik här, mina vänner. Från Åsele, där bara en promille har skattereduktion för hushållsnära tjänster, till Danderyd där 6,6 procent utnyttjar avdraget.

"Slutsatsen är alltså tydlig det är höginkomsttagare som i första hand utnyttjar avdrag för hushållsnära tjänster. Avdrag som genom att andra skattebetalare står för fiolerna i praktiken är bidrag från svenska folket."


Tror man om man heter Bengt Silfverstrand.

Nå, i den verkliga verkligheten (skild från planeten S-Info) är det ju inte så.

Det är ju för det första inga bidrag. Höginkomsttagare i Danderyd betala kopiösa mängder skatt, jämfört med låginkomsttagare i Åsele. Avdraget för köp av hushållsnära tjänster betyder att höginkomsttagaren slipper betala en liten liten slant. En tillräckligt stor slant för att köpet ska bli av, men fortfarande betalar höginkomsttagaren mycket mer till vår gemensamma välfärd, än en låginkomsttagare.

Vilket vi alla borde tacka för, och inte se ner på. Den som tjänar mycket hjälper oss övriga med skola, vård och omsorg.

Däremot sker det naturligtvis verkliga transfereringar mellan Danderyd och Åsele. I det kommunala utjämningssystemet, som ju flyttar pengar från rik till fattig (inte tvärtom), så betalar varje invånare i Danderyd 12 737 kronor under 2010, av sina egna ihoparbetade pengar. Medan varje invånare i Åsele istället får 23 745 kronor av andras ihoparbetade pengar.

Jag har som bekant inget emot att den som är rik stöttar den som är fattig. Men låt oss inte försöka gömma eller glömma i vilken riktning transfereringarna går, och att varenda krona i systemet är ihoparbetad. Stödet som den rika ger kommer från dennes egen plånbok. Stödet som den fattiga får är ursprungligen andra människors pengar.

Det måste vi komma ihåg.

3 kommentarer:

 1. Finns det någon lätttillgänglig statistik just för snittskatteinbetalningarna för olika kommuner?

  SvaraRadera
 2. Det är rätt intressant att de kommentarer jag lämnade i BS;s tråd, där jag bl a länkade till SCB:s statistik angående de verkliga fördelningseffekterna mellan Åsele och Danderyd, är borttagna.

  Tillsammans med de kommentarer där jag och andra påpekat den haltande logiken i att rätten att få behålla lite mer av det man själv åstadkommit (avdrag) är att likställa med att man får något till skänks (av fattigare individer).

  Jag antar att BS inte såg någon uppenbar invändning mot dessa resonemang, och därför kände sig tvungen att ta bort dem. Strutsstrategin "Syns inte = finns inte".

  Däremot står inlägg kvar som på allvar likställer höga inkomster med stöld från de som har mindre.

  Det är verkligen en parallellverklighet där.

  SvaraRadera