tisdag 6 oktober 2009

Fega otäcka arbetsgivare

Läser hos socialdemokraten Ola Möller:


Problemet heter inte LAS, problemet heter inte dålig utbildning, problemet heter inte icke kompetenta personer utan ett av dom stora problemen i vårt arbetsliv heter fega arbetsgivare. Massor av kompetenta och hungrig ungdomar vill inget hellre än att få komma in och jobba, att få bidra med allt sitt engagemang, men arbetsgivarna väljer att gå vidare med lite säkrare kort som har erfarenhet av just den typen av jobb det handlar om.


Jag drabbas omedelbart av två starka känslor:

En del av mig vill förklara: Fegheten är ju en följd av LAS + krångel + höga ingångslöner. Mod har ett pris, en riskpremie. Den kan man inte förhandla bort: det finns en faktisk kostnad man måste ta när man satsar på ett oprövat kort. I och med att risken vid en anställning bärs av mest av arbetsgivaren, och att riskpremien är hög; så måste arbetsgivaren vara feg.

Alternativet är ju konkurs. Den som riskerar för mycket slås ut. Och då har du plötsligt ingen arbetsgivare alls längre. Det är det som kallas tröskeleffekt.

En helt annan del av mig vill bara skrika: men bevisa då hur en bra arbetsgivare ska vara då! Starta ett företag och anställ, om du nu har så förbenat förnumstiga synpunkter på hur andra människor ska sköta sina företag!

2 kommentarer:

  1. Jag tycker vi borde förbjuda arbetsgivare!

    ;-)

    SvaraRadera
  2. Ja. Det borde bara vara a-kassa tycker jag. 100%-ig!

    SvaraRadera