måndag 15 mars 2010

Vad alliansen har gjort

Hur knasigt man än tycker att den seni... Alliansen har handlat i integritetsfrågorna, så finns det ett par väldigt bra saker man genomfört.

För det första valfrihetsreformerna. Vi betalar, solidariskt, för en hel massa välfärd. Men vi har fram till nu varit väldigt förhindrade att välja vilka som ska utföra den. Trots att vi alltså betalar för den.

För det andra att näringsdepartementet varit noga med att inte kasta skattepengar för att hålla en döende industri under armarna. Antingen håller man industrin under armarna med hjälp av folks skattepengar. Tills de tar slut. Eller så låter man kass industri dö ut, och låter en ny och livskraftig industri komma istället. Som folk kan få jobb i.

För det tredje att man sänkt skatterna. För pensionärer och för arbetare. För en arbetare motsvarar det ett större lönepåslag än vad facken krävt i avtalsrörelsen. För pensionärer har skatten sänkts mer under Alliansen än under Socialdemokraterna.

För det fjärde att Alliansen har förbättrat sjukförsäkringssystemet.

Förut, under Socialdemokraterna, fanns det en bortre gräns, där man innan ett års sjukskrivning tog slut måste prövas för förtidspension (med 64% ersättning). Nu prövas man inte automatiskt för förtidspension. Om man är fortsatt sjuk kan man istället få förlängd sjukskrivning med 75% ersättning.

Förut kunde rehabåtgärder dröja tills efter att man gått sjuk länge. Nu finns det fasta tidsgränser där din arbetsförmåga testas, och där rehabåtgärder sätts in på ett tidigt stadium. Målet är inte längre att du ska gå sjukskriven. Målet är att du ska bli bra och självförsörjande igen.

Läs om alla förbättringar inom sjukförsäkringssystemet som ägt rum.

2 kommentarer:

 1. Och de där förbättringarna inom sjukförsäkringssystemet har införts på ett lyckat sätt menar du?

  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3506885

  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3561250

  Det mesta av det som räknas upp i bloggposten du länkar till låter mer eller mindre bra, men kollisionen med verkligheten verkar inte vara smärtfri. Snarare känns det rätt mycket som ett hafsverk, där man inte ser till att lagstiftningen införs på ett sätt som inte sätter människor i kläm, och där man inte lyssnat på de remissinstanser som talade om att den nya lagstiftningen faktiskt skulle innebära (även om det inte var avsikten) att svårt sjuka skulle kunna nekas sjukskrivning.

  SvaraRadera
 2. Nej, införandet har verkligen inte skötts på ett bra sätt.

  Men å andra sidan har ju tredje statsmakten funkat bra: man har synliggjort problemen, så att de snabbt har kunnat åtgärdas.

  De som nu har fått rehab som jag känner till, de är åtminstone glada för att ha fått en väg tillbaks till egen försörjning, istället för att utsättas för förtidspension.

  Och de lyckade fallen är ju problematiska för tredje statsmakten: när saker fungerar som de är tänkta och folk blir hjälpta, så är det inte mycket till journalistik. Det är liksom för tråkigt att skriva och läsa om. Men det är inte tråkigt att bli hjälpt.

  SvaraRadera