måndag 29 mars 2010

Alkohol är farligt

Jo, så är det. Etylalkohol är livsfarligt i stora mängder, det är beroendeframkallande när man intar det ofta (särskilt om man har känsliga gener), och det kan fungera såpass nedsättande för omdömet att man utsätter sig själv eller andra för fara. Och man ska vänta tills man vuxit färdigt.

Men i lagom mängder då och då kan det i en vuxen kropp fungera avslappnande och vara trevligt, helt utan risker och bieffekter. Så länge man är försiktig och inte extra känslig (nyktra alkoholister behöver ju t ex inte ge sitt begär nytt bränsle), så är alkoholen en mild drog med oftast positiva effekter på humöret.

Om tillverkaren är skicklig nog, och om situationen är rätt, så blir kombinationen smakupplevelse + drogupplevelse alldeles lysande. Köttgryta och rött vin. God drink och trevligt sällskap. Eller varför inte kall lageröl och varm sommar.

Fast det där sistnämnda fick man visst inte säga. Inte i reklam i alla fall. Så jag säger det gratis här och nu: kall öl och varm sommar kan vara en alldeles utmärkt kombination. (Även om jag rekommenderar folk att undvika bröderna Spendrups tråkiga produkter).

Och jag tycker inte att vi ska ha regler som reglerar vad vi får lov att säga i reklamen. Vi människor är inga offer för reklammakarnas floskler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar