torsdag 2 april 2009

Nu är vi två

Förutom att det är tråkigt att vara ensam på en ö utan någon att skoja, hångla och bråka med, så är det väldigt jobbigt att ha hela försörjningsbördan för sig själv.

Låt oss släppa hånglet för en stund. Den nya bekantskapen visade sig vara riktigt duktig på att fiska och göra upp eld. Det har gjort att du å din sida kan ägna dig åt att oavbrutet bygga en rejäl hydda. På kvällningen kan ni njuta av nyfångad grillad fisk tillsammans. Kanske till och med leka lite charader eller 20 frågor, utan att vara rädda för att svälta i morgon. I morgon ska du hämta hem en gethona med killingar och stänga in i den nybyggda hagen. Getmjölk FTW!

Vad har hänt? Det är ju inte bara det att ni nu råkar vara två. Visserligen kan ni arbeta dubbelt så mycket, men ni har ju också en dubbel försörjningsbörda. Igår: plus en enhet arbete minus en enhet konsumtion lika med noll. Idag borde det väl vara plus två enheter arbete minus två enheter konsumtion lika med noll? Men ni hamnar på plus? Vem av er fuskar?

Hemligheten är att ni nu byter frukten av ert arbete med varandra. Det kostar inte så mycket extra arbete att fiska en extra fisk när man ändå är igång, eller lägga på två fiskar på grillen istället för en, eller mjölka två skopor mjölk. Genom att först specialisera er (getmäster respektive fiskdirektör), och sedan byta med varandra, har ni raskt ökat värdet på ert totala arbete. Högre produktion till en lägre kostnad.

Dessutom: kan du lita på att du även i morgon kommer att kunna byta till dig fisk, så kan du koncentrerat ägna dig åt att öka det fasta kapitalet (hage + get + killingar), vilket kommer att förenkla den framtida produktionen (getmjölk). Detta kommer ni bägge att ha ännu större nytta av, även de dagar då fiskelyckan viker!

Igår led du under arbetsvärdeteorin. Slet, men var ändå fattig. Idag njuter du och din polare av det bytesvärde som har uppstått. Polarens nyfångade fisk mot din nymjölkade getmjölk. Ni är mättare och tryggare, men kan ändå unna er lite vila och skoj!

Nästa gång ska jag berätta hur man kan göra det här utan att ta sig till en ö först!

2 kommentarer:

  1. Bra pedagogik Ola! Bitarna ur mina 15 år gamla tre poäng nationalekonomi börjar falla på plats.

    SvaraRadera
  2. Stay tuned för mer ökonomi.

    SvaraRadera