torsdag 23 april 2009

Efterfrågan är just nu skyhög

Just nu i ekonomin är efterfrågan skyhög. Nej, den är inte skyhög på lastbilar. Den är inte skyhög alls på dagens produktion.

Efterfrågan är just nu skyhög på morgondagens produktion. Det som vi till vår överraskning inser att vi blir rika av att köpa. Det som motsvarar våra förändrade preferenser.

Varje konjunkturnedgång beror på planeringsmissar. Producenterna har inte planerat för att möta våra förändrade preferenser.

Planeringsmissar är inte unika för fria ekonomier. Det vet var och en som försökt skaffa hyresrätt i Stockholm, eller som står i landstingsoperationskö, eller som försökte köpa skor i Sovjetunionen. Utbudsplanering är svårt.

Varje konjunkturuppgång beror på att producenterna börjar hitta rätt vägar till våra hjärtan. Att de producerar sådant som faktiskt möter vår skyhöga efterfrågan. Planeringslyckträffar.

Inte heller planeringslyckträffar är unika för fria ekonomier. Däremot så kräver lyckträffar många försök. Ju fler som får lov att försöka, och ju fler gånger de får lov att försöka, desto större är chansen, och ju kortare tid tar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar