tisdag 28 april 2009

Bipolära glasögon

Alltså, jag är ingen Israelvän på så sätt att jag stöder alla dumheter som Israel tar sig för i Mellanöstern. Eller den rasistiska diskurs som finns i landet. Eller den religiöst motiverade konservativa antidemokratiska strömningen.

Men Israel är faktiskt Mellanösterns enda fungerande demokrati. Som ger lika rättigheter åt alla medborgare, oavsett vilken religion eller farfar de har. Som tillåter och skyddar politisk opposition, till skillnad från grannländerna som gärna dödar eller fängslar den.

Grannländer som däremot har etnisk rensning inskrivet i sina grundvalar.

Vad har man då för sorts glasögon på sig när man påstår att Israel är en apartheidstat? Jo, någon sorts idé om att ickejudiska israeler inte får lov att köpa mark.

Men det påståendet är inte sant! Det, precis som hundratals andra påståenden om vad Israel är eller gör och har gjort, som upprepas gång på gång i medier. Faktafel som om de vore sanna verkigen bevisat att Israel är en skurkstat väl i klass med Iran eller Saudiarabien (eller Sverige under Gustav Vasa).

Faktafelen som framförs i media om Israel går ofta mycket lätt att kontrollera. Gör det! Nu när journalisterna oftast är för lata.

(Israel bombar skola! Jaha, det var en utrymd fd skolbyggnad som numera används som raketbas för raketer mot israelisk civilbefolkning. Palestinskt barnsjukhus sprängt! Jaha, det var ett evakuerat utbilndningscentrum för terrorister. Inte ett barn, inte en patient så långt ögat når. Dessa vårdas nämligen på israeliska sjukhus.)

Man måste inte älska allt vad Israel (och för den delen USA) tar sig för. Men man bör sannerligen se upp med vilket sällskap man hamnar i när man inte gör det. Att uttala stöd för en galen maktmänniskas ogrundade utfall i en låtsaskonferens om rasism, en maktmänniska som företräder ett land som har både rasism och sexism inskrivet i sin grundideologi... näe.

Fiendens fiende är inte din vän. Något som Devrim Mavi skriver om i Dagens Arena.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar