måndag 6 september 2010

Ut me rom bara!

Alla resandefolk, oavsett genetik, utmanar de bofasta. I Sverige innan liberaliseringarna på 1800-talet var man tvungen att vara försedd med pass även för inrikes resor, och att röra sig över länsgränserna utan "giltiga" skäl (enligt någon sorts myndighetsdefinition av "giltig") var straffbart.

Att bedriva handel och företagsverksamhet fritt var i synnerhet förbjudet, ett system som gillades och stöddes av städernas hantverkare och köpmön som ville skydda sin egen verksamhet från konkurrens. En brist på konkurrens som var en vinst för dem, men en stor förlust för deras kunder.

Men Sverige öppnades upp. Fristäder grundades, handelshinder revs, rätt gavs att starta företag; och sakta men säkert hävde sig Sverige ur fattigdomen. Enbart på grund av dessa friheter. Industrialismen hade pågått utanför Sveriges gränser länge, men först när Sverige öppnade upp kunde även svenskar skörda frukten av den.

Städernas protektionistiska hantverkare hade utmålat friheten och impulserna utifrån som en fara. Nu visade det sig att fri rörlighet för människor, varor och kapital inom landet tvärtom var något som alla tjänade på. Något som satte en enorm välståndsskapande boll i rullning.

En av idéerna med EU är att precis detta välståndsskapande även kan äga rum i större skala, mellan länder. Men då vill det ju till att man faktiskt praktiserar fri rörlighet. Inte bara för varor och kapital (som gynnar bofasta etablerade producenter och kapitalägare) utan även för människor.

Människor ska få lov att flytta inom unionen, utan tjafs. Människor ska få lov att erbjuda sina varor och sin arbetskraft, utan tjafs. Inget "Go home" mot lettiska byggnadsarbetare. Och inget utvisande av romer till Rumänien.

Antingen tycker man att fri rörlighet för människor, varor och kapital är en bra sak, och då har man inget emot att denna frihet utsträcks till fler människor. Eller så beter man sig som Frankrike och Italien och diskriminerar just romer, särskiljer dem, behandlar dem illa, och utvisar dem.

Under åren 1914 till 1953 var romsk invandring förbjuden till Sverige. Detta gjorde att romer inte kunde fly hit undan nazisternas förtryck. Nu, 2010, hunsas romer omkring i Europa igen. Utan att de gjort något annat ont än att vara just romer. EU-fördrag om frihet för människor att söka sig sin lycka inom unionen liknar mer och mer vackra ord ovanpå en mycket dunkel praktik.

2 kommentarer:

 1. Romerna i Frankrike har uppfört svartbyggen på occuperad mark det glöms ofta i debatten. Jag tror även att en svensk som gör samma sak skulle bli tillbaka skickad till sverige
  Susanna Svensson

  SvaraRadera
 2. Svenskarna i Spanien har begått brott, till exempel stölder och överfallsvåldtäkter. Självklart ska därför svenskarna skickas hem?

  Du gör en parallell mellan "romerna" och "en svensk". Men antingen får du resonera utifrån grupp, eller utifrån individ.

  Att kasta ut individer som begår brott är okontroversiellt. Att kasta ut individer för att de tillhör ett "folkslag" där helt andra individer har begått brott är däremot rasism.

  Individer, inte folkgrupper, begår brott. Och det är indivder, inte folkgrupper, som har rätt att fritt bosätta sig och verka inom unionen, så länge de inte begår brott.

  SvaraRadera