måndag 13 september 2010

Det är inte viktigt att löneskillnaderna minskar

Enligt Mona Sahlin. Det är möjligheten för den enskilde att växa som är grejen, inte utjämningen. Enligt Mona Sahlin. Människor ska inte bara få och få, de måste också ta sina chanser, ta egna initiativ. Enligt Mona Sahlin:


I en intervju med Veckans Affärer 1999 återkom hon [Mona Sahlin, min anm.], då biträdande näringslivsminister, gång på gång till att det måste löna sig att arbeta.

”Det är inte viktigt att löneskillnaderna minskar. Rättvisa är att ha möjlighet att komma vidare, att de som befinner sig långt ner får möjligheter att växa så att de kan tjäna mer.”

”Men det handlar också om att människor måste ta sina chanser, ta initiativ. Det handlar inte bara om att få. Och det hjälper inte den där nere om den där uppe får det sämre”, sa Mona Sahlin, år 1999.


Jomenvisst. Det är inte klyftorna som är problemet (oavsett vad boken Jämlikhetsanden med sitt konstiga statistiska urval försöker visa).

Det är fattigdomen. Det är att den med mycket små inkomster ändå måste betala världens högsta skatter, för att få en välfärd som inte är bäst i världen. Det är att den med noll i inkomst hindras ta ett jobb som ger mer än noll i inkomst, men mindre än vad andra tycker.

Folk ska ges chansen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar