tisdag 7 september 2010

Kapitalismen är kapitalisternas fiende

Måste rekommendera Fredrik Segerfeldts inlägg om en byggbransch som för sin egen skull, inte för kundernas, vill ha samma sorts "skydd" gentemot utlandet som städernas hantverkare och köpmän hade i Sverige för tvåhundra år sedan gentemot konkurrens från andra svenskar. Ett "skydd" som hindrade folk att köpa varor och tjänster från den de vill handla från, om de önskade köpa av någon som kom från en annan stad eller från landsbygden.

Ett skydd som tvingade folk att köpa lägre kvalitet till ett högre pris.

"Kapitalismen är kapitalisternas fiende", skriver Segerfeldt. För när staten inte gynnar vissa aktörer på alla andras bekostnad, när staten inte aktivt försvårar för folk att handla med varandra (även om det skulle finnas en sk "nationsgräns" emellan), så tvingas kapitalisterna att tjäna sina pengar genom att betjäna folk. Kapitalisterna måste börja tjäna sina pengar genom att bli valda och kan inte längre tvinga sig på folk.

Öppnade gränser för andra människors produktion har gjort både producent och konsument rikare. Det är en bra sak, som även köpare av byggtjänster och byggvaror förtjänar att få del av. Särskilt i vårt land som har en så konstig kombination av oerhört hög efterfrågan på bostäder, samtidigt som produktionen av nya bostäder är så låg.

Staten och kapitalet ska inte sätta sig i samma båt, som PEABs VD och Byggnads fackpamp vill i sin debattartikel. Skråväsendet var en viktig orsak till svenskens fattigdom. Vi behöver inte mer av den varan, snarare mindre. Statens uppgift är att se till att vi vanliga människor får lov att välja mellan konkurrerande anbud. Kapitalets uppgift är att fjäska för oss, överträffa varandra i erbjudanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar