torsdag 9 september 2010

Ska vi med våra skattemedel sponsra städning?

Ska vi med våra skattemedel sponsra städning? Har inte överklassen råd att betala vad pigan kostar, fullt ut?

Så kan det låta angående det hemska pigavdraget. RUT-avdraget. Avdraget som slipar ner tröskeln litegrann. Den tröskel som hindrar oss från att betala varandra för att utföra tjänster åt varandra. Skattekilen.

Men för det första är ett avdrag inte detsamma som sponsring. Pengarna tas ju inte från skattekollektivet och ges till den som gör avdraget. Pengarna går fortfarande från den som har tjänat ihop dem, till skattekollektivet. Lite lite mindre, om man istället har köpt en RUT-tjänst. Men fortfarande utgörs en stor del av kostnaden för att sälja tjänster till varandra av skatter. Skatten är den största utgiftsposten, för fattig likaväl som för rik.

Och för det andra så har de flesta råd att betala den fulla kostnaden för tjänsten. Skattepåslaget är en kostnad som går utöver den fulla kostnaden.

Men för det tredje: RUT utgör ingen kostnad för skattekollektivet. Detta har Konjunkturinstitutet konstaterat efter att ha räknat på det.

Eftersom det helt enkelt utförs fler tjänster, så blir det mer skattekronor in. Eftersom mycket av det som tidigare utfördes svart nuförtiden utförs vitt, så blir det mer skattekronor in. Och eftersom folk går från bidragsberoende till självförsörjning och arbete så blir det färre skattekronor ut.

RUT ger mer än det kostar. Som Bengt Silfverstrand sade när han och jag för en tid sen diskuterade detta på hans blogg: "Varför inte RUT-avdraga hela tjänstesektorn! Det är ju den logiska konsekvensen av ert resonemang." I ett inlägg med det passande namnet "Nej, vi ska inte ge bidrag till hushållsnära tjänster..."

Precis. Varför inte? Det ju ger ett positivt inflöde av kapital till statskassan.

2 kommentarer:

  1. Här kommer jag ångande efter att läst din rubrik och tänkte skriva en vass och upprörd kommentar som ..

    .. handlade om precis det du skriver!! :-)

    Snopen men glad lyfter jag på hatten för ett lysande och heltäckande inlägg.

    SvaraRadera