lördag 18 september 2010

Högerspöke, BUH!

Har de sakliga argumenten tagit slut? Plötsligt är talas det högljutt om "Alliansens kalla Sverige", eller "välj bort fascisterna, in med en regering som visar omtanke". Som om någon svensk politiker agerar utifrån ondska.

Nu är det sjukförsäkringen som står i fokus. Utifrån fall där folk kommit i kläm och behandlats illa av ett byråkratiskt maskineri, målas bilden upp av ett system som på löpande band lämnar folk utan ersättning. Allt för att passa "stupstocks"-bilden. Gråt, Allians, av vårt hat, liksom.

Men folk kom brutalt i kläm även förut. Det förekom utförsäkringar, folk som blev av med sin SGI trots att de inte gjort något fel, folk som var för sjuka för att arbeta men ansågs för friska för att få sjukpenning, folk som förföljdes som fuskare för att någon handläggare på antingen myndighet eller arbetsgivare råkat fylla i fel datum i någon blankett.

Och att det gamla systemet var dåligt tyckte även både S och LO. S-regeringen beställde en utredning 2004 om hur systemet kunde förbättras, och det är den utredningen som Alliansregeringen i allt väsentligt följt.

Nej, det är inte en jättebra genomförd reform.

Men det är bättre nu än hur det fungerade tidigare. Folk slås inte ut i förtidspension i samma utsträckning som tidigare. Folk hjälps tillbaks. "Bara 2 procent hjälps tillbaks!" har folk ropat.

Nja. 60 procent har eller söker arbete. Av dem har 5 procent fått ett nytt riktigt jobb, och 2 procent har gått tillbaks till sitt gamla jobb. Resterande 50 procent har omförsäkrats tillbaks till sjukförsäkringen. Så gott som samtliga täcks av de trygghetsförsäkringar de själva betalat för genom skatter och arbetsgivaravgifter.

I princip inga människor är utförsäkrade.

Vari finns ondskan?

3 kommentarer:

  1. Ola!

    Bra skrivet. Tydligen är det många som väldigt gärna vill framställa det som att Alliansregeringen har infört de nya sjukförsäkringsreglerna för att de är onda.

    SvaraRadera
  2. Inta bara det. Mycket av problemen i regelverken kommer från detta med SGI och hur den beräknas och hur man kan förlora den. Och det är ett regelverk från 1968.

    Gillar därför Centerpartiets idé om att SGI ska beräknas på ett genomsnitt. Då kan man ha olika ströjobb och vara arbetslös en tid och leva på besparingar en tid, utan att SGI rusar ner hela vägen till noll.

    SvaraRadera