måndag 25 januari 2010

Lästrips: En frihetlig vision

Vi som står för en frihetlig politik har ett pedagogiskt problem: vår politik är inte utopisk. Den har inget slutmål, inget drömsamhälle som ska realiseras i en framtid, gör inga förutsägelser om historiens kommande lopp, är inte beroende av att vissa förutsättningar först ska vara uppfyllda.

Istället har vi en ständig strävan och riktning: precis detta samhälle vi lever i här och nu kan vi göra bättre om vi ger folk makten över ännu en del av sina liv, tar bort ytterligare en onödig inskränkning och reglering, stärker skyddet för människan lite till. Bit för bit försöker vi omforma samhället till något som är mer vänligt.

Ibland kanske man skulle vara lite duktigare på att formulera sina visioner. Inte sina mål, för friheten har som sagt inget slut, men ge exempel på visioner. Kanske är det så att alla år av tvång har gjort att folk håller på att förlora förmågan att ens tänka tanken att friheten är möjlig. På mises.org är man rädd för det och har gett sig till att försöka beskriva en frihetens vision. En av många tänkbara.

UPPDATERING: Notera min Freudian slip i rubriken: "Lästrips". Peace out!

UPPDATERING 2: Från artikeln:


People imagine that we need 700 military bases around the world and endless wars in the Middle East, for "security," though safe Switzerland doesn't.

1 kommentar:

  1. Åh, det är vad vi i den tillverkande industrin kallar Lean manufacturing. Ständiga förbättringar genom reducering av slöseri med tid, kraft, kunskap och så vidare. Voilá - en effektivare fabrik, eller bättre värld.

    SvaraRadera