onsdag 20 januari 2010

IPCC-tokigheter, nu även i Rapport

Skönt att även svenska media börjar bli lite vassare på sitt kritiska uppdrag, även när det gäller FN:s klimatpanel. "Himalaya-felräkningen" är den första av IPCC-tokigheterna som uppmärksammas på bred front i medierna. Men som vi vet finns det fler saker hos IPCC att skärskåda, som t ex Hockeyklubborna, Yamalserien och de läckta e-breven.

Det jag tyckte var bäst i Rapport-artikeln var dels rubrikens ordval: "Totalt fel", och denna passage:


IPCC gör ingen egen forskning utan sammanställer forskningsresultat. Men man tar även med s k "grå litteratur", alltså sådan som inte är rent igenom vetenskaplig.


De som bestämmer vilken sorts "grå litteratur" som ska vara med (och vilken av all motsägande forskning som ska tas upp), och hur det på det hela taget ska tolkas och presenteras för omvärlden är en väldigt liten klick. Som uppenbarligen har en alldeles egen politisk agenda. Och tjänar rätt bra med pengar på det.

Det finns inget vetenskapligt konsensus av den sort IPCC-rapporterna har velat presentera. Det har inte blivit dramatiskt mycket varmare under de senaste 150 åren. Koldioxiden i atmosfären verkar följa på uppvärmning, inte orsaka den. Det har varit både betydligt varmare på jorden, och betydligt kallare, och vi människor har levat och klarat oss bra ändå.

Det jag gillar mest med att klimatbubblan punkteras är att man kan få börja bli miljövän igen. Försöka göra något åt de riktiga miljöproblemen, de vi vet om. Ni vet: svavel, energislöseri, partiklar, tungmetaller, hormonutsläpp, brist på elektricitet i fattiga regioner osv osv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar