Fånig rubrik, jag vet. Men Daniel Waldenström på Ekonomistas ställer sig frågan: "Hur påverkar en finanskris ett lands inkomstfördelning?". Han konstaterar att de riktigt rika fått den största inkomstsänkningen, att de med lägre inkomster inte upplevt någon förändring eller till och med en ökning.
Vilket inte är så konstigt. Krisen avslöjar vad i produktionsapparaten som inte bär sig, vilket betyder att en massa företag (och därmed deras aktier och vinster) tappar i värde. Krisen är ett marknadens reningsbad som städar bort en massa felinvesteringar som framför allt de rika ägnat sig åt.
Men notera att detta inte längre gäller om staten åstadkommer inflation. Då kommer vanligt folk, som får lön i reda pengar, att kunna köpa lite mindre för sina pengar. Staten sänker alltså reallönen för alla som får ut lön i reda pengar. Men den vars tillgångar består av produktionsmedel, kommer att finna att det kapitalet är lika mycket värt idag som igår.
Så om det är så att den expansiva politiken med stimulanspaket och konstgjort billiga pengar i själva verket skapar inflation, så kommer alltså dessa åtgärder att i slutändan slå emot de fattiga.
Medan finans-"krisen" i själva verket då är en normalisering som städar bort kapitalisternas excesser.
onsdag 11 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar