fredag 30 april 2010

Minskande pressfrihet

Det här är sorgligt. Pressfriheten minskar i världen. Nästan hela världen. Åtminstone under 2009.

Det är en skam för mänskligheten att det finns de bland oss som aktivt vill hindra människor att skriva vad de vill. Som vill strypa ett fritt informationsflöde. Som inte förstår att vi alla tjänar (liv, frihet, trygghet) på att informationen är så fri den bara kan bli.

I Latinamerika och Afrika söder om Sahara har det blivit värre. Vilket är tråkigt, eftersom människorna just där är mer beroende av fria medier än andra. Fria medier begränsar korruption och totalitära regimer.

I Asien har det skett förbättringar på flera ställen. Framför allt har länder som förut varit totalitära börjat öppna upp. Det är ett tecken på att fler öppningar. Men förbättringarna märks inte i de länder som är kontrollerade av kommunister och talibaner: Afghanistan, Kina och Nordkorea.

I Mellanöstern och Nordafrika blir det värre. Diktaturen i Iran skärper tonen efter protesterna, liksom de islamistiska monarkierna i arabvärlden och de muslimska länderna i Nordafrika.

En ljuspunkt från Mellanöstern är att Israel har hävt sina restriktioner på vad man får lov att rapportera från Gaza, vilket gör att man återigen kan beteckna media i Israel som fria.

I västeuropa åtnjuter vi fortfarande en hög grad av pressfrihet, men Storbritannien och Italien oroar.

Läs hela rapporten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar