fredag 30 april 2010

Läs Cornucopia: Om Grekland

Det här är faktiskt sanslöst om det är på riktigt. Grekland hotar med att ställa in betalningarna. Folk från höger till vänster träder fram och vill att omvärlden ska vara lite justa och rädda de stackars grekerna från de onda marknaderna.

Greklandskrisen är ju enligt en artikel i Rättvisepartiet Socialisternas tidning Offensiv utlöst av den onda marknadens ovilja att låna ut mer pengar.

Men om Cornucopias uppgifter om vad pengarna går till är riktig, så är inte räddningen mer pengar:


Den 13:e och 14:e månadlönen skall tydligen dras in, men kvar finns ju en lång rad andra kreativa bonusar. Bonus för att komma till det statliga jobbet i tid. Bonus för att använda en dator. Bonus för att göra sitt jobb. Bonus för utomhusarbete (gäller även skogsarbetare tydligen).

...

Lägsta pension i Grekland är 2000 euro, ca 19000:- SEK. Oavsett om man jobbat eller ej. Om du som statlig tjänsteman dör, så får dina ogifta döttrar ta över din pension om 80% av lönen resten av sitt liv.

...

580 st farliga jobb, inklusive radiopratare och hårfrisörer får gå i pension med 80% av lönen vid 50 års ålder om de är kvinnor, 55 om de är män.


Det vi ser är frukten av en slapp ekonomisk politik modell familjerna i TV3:s "Lyxfällan. Att man inte orkar se i vitögat att man under lång tid har utgifter som är större än inkomsterna.

Att hamna i skuldfällan som privatperson har tusen och en psykologiska förklaringar. Men idén med ett kollektivt beslutsfattande är att kollektivet kan, genom en mer normalfördelad räknebegåvning och psykisk stabilitet, stoppa den här typen av vanvett.

Genom att man beslutar sig för att alltid ha budgetdisciplin. Genom att varje regering undviker att låna en massa pengar, lån som inskränker folkets möjligheter att skapa sin egen politik i framtiden när de sitter med tidigare regeringars räntor och amorteringar.

Genom att man inte bedriver det som Mats Odell mycket träffande kallade "Toblerone-politik", dvs lovar stort och fint och sedan låta andra betala.

Grekerna må strejka och bråka och utlösa vilka politiska kriser de vill, själv påminner jag om att ekonomi faktiskt är på riktigt:


Det är detta ärliga "faktiskt producerar" som verkar vara så jobbigt för vissa att ta till sig. Men alla värden man lever av är faktiskt värden som producerats av någon. Vill man konsumera mer än vad man producerar, så behöver man antingen gåvor, stöldgods, eller lån.


Det gäller privatpersoner, och det gäller länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar