tisdag 29 juni 2010

Schyssta skräddare och annat

Som en liten komplettering på inlägget om H&M i Bangladesh: du är faktiskt inte tvingad att handla på H&M. Du kan handla på t ex The Fair Taylor.

Precis som du inte är tvingad att alltid köpa oekologiska varor eller varor utan fairtrade-märkning. Du kan exempelvis handla på det vinstdrivande Kung Markatta AB. Ett företag som just genom att det är vinstdrivande har kunnat finnas länge och vars ägare därigenom kunnat kämpa för just de värden som de och deras kunder tycker är viktiga.

Kapitalismen och marknadsekonomin ger människor möjlighet att handla i enlighet med sina värderingar, och ger människor i fattiga länder möjlighet att ta sig ur sin fattigdom. Att inte hela den lokala matvaruaffären domineras av Kung Markatta och liknande beror på att folk föredrar andra märken och erbjudanden. Inte direkt matvaruindustrins fel hur folk väljer att lägga sina egna pengar.

Tyvärr kan inte Kung Markatta eller någon annan bestämma att den etiopiske bonden slipper betala sanslöst dyra tullar när han eller hon ska exportera grönsaker till länder i EU. Eller annan mat. Eller textilier. Eller annan produktion. För det har nämligen bestämts lagstiftningsvägen av politiker med tillgång till samhällets våldsapparat.

Om du helt fräckt vill handla i enlighet med dina värderingar och åker till en bonde utanför EU och köper upp en del av produktionen till schyssta priser, och tar med dig detta hem för att sälja här hemma, så avtvingas du höga tullar vid gränsen. Struntar du i att betala får du böta. Struntar du i böterna blir det fängelse. Vägrar du fängelse använder statsmakten våld för att tvinga in dig.

Och är det inte via tullavgifter och importkvoter, så finns det andra sorters regleringar som statsmakterna använder för att resa hinder mellan människor.

I slutändan är det alltså statsmakterna och inte företagen som lägger hinder i vägen när vanliga men fattiga människor i sydost vill ta sig ur sin fattigdom genom ömsesidigt utbyte med vanliga men något mer rika människor i nordväst.

Som konsument har du ett ansvar för hur du vill spendera dina egenhändigt ihoptjänade pengar. Som medborgare i en demokrati har du ett ansvar för hur den lagstiftande församlingen använder sin våldsmakt. Jag vädjar till dig att både konsumera och rösta ansvarsfullt. För fri handel mellan människor. För politikers minskade tillgång till våld och tvång. För mänskliga rättigheter på alla plan, även det ekonomiska.

2 kommentarer:

  1. Kul att du tar upp The Fair Tailor som positivt exempel!

    /Sebastian Stjern, grundare av The Fair Tailor

    SvaraRadera
  2. Ola Berg,

    Tack för länken till min bloggpost, The Fair Tailor. Har du kollat in "Principles of a Free Society" på nätet?

    SvaraRadera