onsdag 2 juni 2010

VM i godhet

Jag har en teori rörande den mängd dumheter som annars sansade människor ägnar sig åt så snart de hamnar i ett parlament. Politiken är lite av ett elfenbenstorn. Arbetet i maktens korridorer kräver att du faktiskt tar blicken bort ifrån folks verklighet under ett litet tag. Men det är lite som att ta bort ögonen från vägen när du kör bil: du riskerar att komma vilse och vill det sig illa blir det en krock.

Som nu detta med "Written Declaration 29" i Europaparlamentet. En petition att parlamentet någon gång ska börja stödja idén att alla våra googlingar tvångsmässigt ska registreras av EU:s myndigheter eller medlemsländernas statsapparater.

Hur i hela friden kan sansat folk tycka att det är en bra idé? EU-parlamentarikern Alf Svensson (KD) är som vanligt ärligast: "Man kan alltid överväga om man ska skriva på sådana här förklaringar eller inte. Men på inget vis i världen skulle jag vilja framstå som att jag inte gör allt för att motverka barnpornografi. "

Som jag sagt tidigare: Man behöver sina krig mot terrorismen, om man under kuppartade former vill få folk med sig på att åsidosätta mänskliga rättigheter. Det gäller att få folk att agera utan den eftertänksamma omvägen via pannloberna. På samma sätt som reklammakarna spelar på sex och hunger, kan man spela på den likaledes primitiva driften att värna avkomman. Ingen människa vill vara den som inte gör allt för barnens bästa.

Nu drar kloka politiker öronen åt sig och drar tillbaka sina underskrifter. De inser att de hetsats att skriva på, att de varit utsatta för en väl iscensatt manipulativ ansats (av vem?), och att det nog är bättre att ha med sig bägge pannloberna hela vägen in i beslutsfattandet.

Lärdomen är att om du vill få med dig vänligt sinnat folk på dumheter, så ska du placera dumheten i ett psykologiskt ramverk där deltagandet ses som ett deltagande i ett världsmästerskap i godhet.

Och om du är en vänligt sinnad människa med politisk makt, så ska du akta dig väldigt noga för inbjudningar till sådana race.

1 kommentar:

  1. Helt rätt, jag är själv av samma åsikt. Kortsiktigheten och att använda sig av barnen som slagträ i debatten verkar ha gått rakt över styr.
    Själv har jag jobbat i många år inom marknadsföring och reklam, vilket har gett mig ett väldigt bra verktyg för att se igenom de mest uppenbara försöken till manipulering både i media och andra sammanhang - det är trots allt mitt levebröd.
    Jag är förvånad över att vana politiker inte kan se längre än vad näsan räcker, och dessutom skriva på något utan att veta EXAKT vad som står i avtalet. Fasen, de flesta tänker efter mer när de köper en diskmaskin än vad politikerna verkar göra så fort någon nämner barnporr.

    SvaraRadera