måndag 28 juni 2010

Det är skillnad på kronor och kronor

I dumskallarnas värld är en krona lika mycket värd, antingen man använder den till att sänka skatter eller till ökade bidrag. Med ett sånt sätt att resonera kan man ställa skattesänkningar emot vård-skola-omsorg. Om man tror att ekonomin är ett slutet system av resurser som kan flyttas. Om man tror att ekonomin består av pengar.

Men ekonomin består av värden som produceras. Och om man tar bort en del av det producerade värdet, t ex genom skattehöjningar, så påverkar det värdeskapandet negativt. Medan om man låter folk behålla en lite större del av det värde de själva producerar, så producerar de mer värden.

Det är på det sättet som skattesänkningar leder till mer pengar till vård-skola-omsorg.

5 kommentarer:

 1. NJaa, egentligen handlar det väl om offentlig och/eller privat konsumtion. Om det är individer eller politiker/systemet som handlar för pengarna, och om pengarna till vård skola och omsorg skallgå via mer konsumtion/flera jobb/ mera skatteintäkter eller via skattsedeln direkt. Och då finner man ju snabbt att det inte i första hand är pengarna som skapar det utan hur väl de system som skall berka fungerar. Men det var kanske det du menade. :)

  SvaraRadera
 2. berka....nä verka ska det stå

  SvaraRadera
 3. Delvis handlar det om offentlig kontra privat konsumtion. En av de faktorer som gör skattesänkningskronan mer värd än bidragskronan är att den som spenderar skattesänkningskronan endast gör det på något som ger honom eller henne en vinst. Svinnet minskar.

  Men man kan få svinnet att minska även i offentlig konsumtion, t ex genom att låta folk sköta den offentliga konsumtionen direkt (hemtjänstcheckar, vårdval, skolpeng osv). På så sätt belönar man bara de system och producenter som fungerar och levererar ett gott värde.

  Den stora vinsteffekten av skattesänkning jag pratar om här gäller drivkraften att alls producera värden när du själv får behålla en något större del av den. Det är fråga om små justeringar, men de sker på marginalen och ger därför stora effekter.

  Den lilla minskningen av skatt kan få en ganska stor grupp människor att öka sin produktivitet. Särskilt stor blir effekten för de som går från 0 kr i inkomst. De går från ett behov av att helt leva på andras bekostnad till att försörja sig åtminstone delvis själv.

  Och om en stor grupp människor ökar sin produktivitet bara lite, så ger det stora effekter på vår gemensamma ekonomi.

  SvaraRadera
 4. Där har du verkligen en poäng. Därför är ocksp våra system så illa utformade att de inte stimulerar itll att ta det där lilla jobbet som ger en liten guldkant.

  SvaraRadera
 5. Guldkanten filas bort med ett enda ord: marginalskatt.

  SvaraRadera