onsdag 3 februari 2010

Ministern och Ghaddafi

Det här är äckligt. Svenska staten äger Rymdbolaget (varför måste staten hålla på att äga bolag?). Rymdbolaget utvecklar övervakningsutrustning (varför måste stater hålla på och övervaka folk?).

Denna övervakning vill Rymbolaget, med Svenska staten som ägare, sälja till diktatorn Muammad al-Ghaddafi i Libyen!

EU har, via Italien, ett avtal med Libyen att se till att afrikaner inte tar sig till Europa via Medelhavet. Vilket i sig är sjukt, eftersom Europa inte direkt är överbefolkat eller överarbetat, utan skulle må bra av en rejält ökad invandring.

Man kan faktiskt inte med gott samvete sluta den typen av polisiära avtal med skurkstater, eftersom de inte (särskilt inte Ghaddafi) respekterar rättigheterna för de människor de fångar. Och man kan därför inte med gott samvete sälja utrustning till skurkstaterna som gör det enklare för dem att fånga fler.

Särskilt kan man inte som företrädare för ett demokratiskt sinnat parti, i ett demokratiskt sinnat land, på detta sätt stödja förtrycket.

Det är naturligtvis bra att handelsembargot med Libyen är hävt. Ingen tjänar på att inte handla. Handelskontakter människor emellan föder fred och välstånd. Men denna typ av handel, en handel i förtrycksmedel, från stat till stat; är inget som föder fred och välstånd.

Det märkliga och pinsamma i det hela är handelsminister Ewa Björlings roll i det hela. Björling är, i gammal god moderatanda, oerhört positiv till både arbetskraftsinvandring och flyktingmottagande.

Så positiv att hon dels dragit igång projekt för att svenskar som är födda utomlands (alltså blattar) ska uppmuntras att öka handelskontakterna med sina gamla hemländer.

Så positiv att hon får skit för det på "patriotiska" hemsidor.

Det är så totalt obegripligt.

Svenska staten ska helt enkelt inte sälja piskor (hur fina de än är) till slavdrivare av Ghaddafis kaliber. Svenska staten ska inte ställa sig bakom brutalitet som syftar till att färre personer kan få bo och arbeta här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar