fredag 12 februari 2010

Poliser som måste förstå på vems mandat de agerar

(Via PL&C): I en demokrati bestämmer folket lagarna. Lagarna ska skydda folk från övergrepp. För att se till att lagarna efterlevs anställer folket poliser. Lagens tjänare. Poliserna får, som de enda i hela landet, rätt att utöva ett visst mått av våld för att se till att lagarna efterlevs. Inte bara i form av nödvärn, alltså utan mer än så. Polisen har till och med rätt att skjuta ihjäl den som allvarligt hotar andra.

Och det är ju helt rätt. Alternativet är att vi var och en måste vara en del av våldsmakten. Eller gå runt och vara rädda för andra människors våldsmakt. Att ha ett våldsmonopol är ett sätt att försöka kontrollera och minimera våldet.

Men polisens makt kommer, precis som all makt, att korrumpera. Enskilda polismän kommer att frestas att missbruka sin position. Därför ser man, om man tillämpar lagstyre i landet, till att det finns kontrollfunktioner inbyggda, som granskar makten. Så att även polisen kan granskas och straffas i enlighet med lagen.

Men då måste det finnas möjlighet för folk som drabbas av korrumptionen att bevisa vad som skett. Ett förnämligt verktyg nuförtiden är ju mobiltelefoner. Att nästan alla människor går runt med filmkameror, och att filmerna tack vare nätet kan visas för det folk som skänkt polisen sitt mandat till att börja med.

Men då får ju inte polisen förhindra att människor dokumenterar deras maktutövning! I synnerhet får inte polisen hota folk med falska anklagelser, bara för att få dem att radera bevismaterial som skulle kunna användas för att bevisa maktmissbruk.

Titta på filmen och bilderna. Sprid länkarna. Svenska poliser som kanske hellre borde söka jobb i Vitryssland eller på Kuba, där den här typen av maktutövning anses vara OK. Filmen är hackig, eftersom polisen inte släppte killen förrän han raderat filmen. Filmen är alltså återskapad från ett raderat telefonminne.När ni ser maktmissbruk, hot och våld, antingen det utövas av civilister eller poliser: DOKUMENTERA! Filma, lägg upp på YouTube, vägra radera. Filma när de som filmar angrips. Att dokumentera polisens arbete är inte ofredande. Det är en medborgerlig rätt, och en hjälp för de renhåriga poliser som så gärna vill rensa sin kår från rötägg av dessa gossars kaliber. Varenda krona av deras lön kommer från din skatt. De agerar på ditt uppdrag. Är det så här du vill att de ska sköta sig?

UPPDATERING: Frågorna hopar sig. Är det äkta poliser? Det osannolikt krattiga beteendet skulle kunna vara ett tecken på att det är falska poliser. Samtidigt har folk tidigare stött på denna typ av maktmissbruk just från äkta. De viftade i alla fall med legitimation för att avvärja förbipasserandes nyfikenhet. Oavsett vilket är det maktmissbruk på hög nivå, som aktualiserar vikten av att ha fungerande kontrollinstitutioner.

UPPDATERING 2: Ja, det är riktiga poliser, och filmen är autentisk. Enligt Nyheter24 ska de dessutom ha upprättat en motanmälan. Nu fortsätter vi att följa ärendet. Detta borde rimligen leda till avsked.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar